2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Gúr szerint még a legkisebb jövedelműeket is meglopták

2017. március 27., hétfő 12:38, frissítve: hétfő 16:30

Milliárdokat von el a kormány a közfoglalkoztatástól – erről Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő beszélt a parlamentben napirend előtti felszólalásában.

Az MSZP-s politikus szerint: az utóbbi években még a legkisebb jövedelműeket is meglopták, a minimálbérek és a közfoglalkoztatottak fizetésének vásárlóereje a 2010-et követő öt évben folyamatosan csökkent. Gúr Nándor hozzátette: 2017 első felében 40 milliárdot vesznek el a közfoglalkoztatás finanszírozásából, a létszámot pedig ötvenezerrel csökkentik. „Még a megváltozott munkaképességű emberek 28 500 forintos ellátását is el akarják venni. Közben hamis statisztikákat gyártanak, mind foglalkoztatás, mind munkanélküliség tekintetében. Csak az ember nem számít önöknek. Persze van, aki számít, a haverok, meg a pereputty” – fogalmazott az MSZP képviselője.

Gúr Nándornak Dömötör Csaba válaszolt. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: az, hogy kevesebb forrás kell a közfoglalkoztatásra, az azt is jelenti, hogy egyre többen találják meg a számításukat a piaci szférában. Hozzátette: a baloldalon semmi nem változik, és a Gyurcsány- valamint Bajnai-kormányok politikáját kritizálta, majd a jelenlegi Fidesz-kormány eredményeiről beszélt. „2010-hez képest 700 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, miközben a balos kormányok alatt megduplázták a munkanélküliséget. Ön beszélt a szerényebb körülmények között élőkről, de azt kifelejtette, hogy mégiscsak 15 százalékkal nőtt a minimálbér, és 25 százalékkal a szakmunkás minimálbér. Csökkentek az adók, amiket önök nem szavaztak meg, ezek pedig béremeléseket tettek lehetővé. Tavaly januárhoz képest 10 százalékkal növekedtek a reálbérek. Ez az adócsökkenés következésképen a béremelések folytatódnak majd” – emelte ki az államtitkár.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!