2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gulyás Márton: Folytatjuk!

2017. április 14., péntek 07:14, frissítve: péntek 08:08

Folytatják a kormányellenes tüntetéseket – ezt mondta Gulyás Márton és Varga Gergely a tárgyalóteremből kilépve. A két aktivista gyorsított eljárásban állt a bíróság elé, összesen ötszáz óra közmunkára ítélték őket, amiért hétfőn este festékkel dobálták meg a Sándor-palotát a kormányellenes tüntetésen. A döntés nem jogerős, a két aktivista felmentésért, az ügyész súlyosításért fellebbez. Az ítélet után néhányan tüntettek a belvárosban.

Bilincsben és vezetőszáron érkezett a bíróságra Gulyás Márton, miután csaknem három napot töltött őrizetben. A bíróság folyosóján tömött sorokban várakoztak belépésre a két vádlott szimpatizánsai, akik között több baloldali politikus is feltűnt.

A hallgatóság a vádlottak és védőik szavait többször is megtapsolta. Elsőként akkor kellett rendre utasítania a hallgatóságot a bírónak, amikor Gulyás Márton a kormányközeli televíziók közvetítését szerette volna megtiltani.

„Ez bírósági tárgyalás, nem pedig cirkusz” – többszöri fegyelmezés után kezdődött meg a tárgyalás, ahol a védők elsőként a vádlottak bilincseinek levételét indítványozták.

A vád szerint Gulyás Márton és Varga Gergely a lex CEU hétfői köztársasági elnöki aláírása utáni spontán tüntetésen egy ismeretlen társukkal együtt narancssárga festékes flakonokkal dobálta meg a Sándor-palotát.

„Egy-egy flakon a Sándor-palotát eltalálta, annak erkélyét és falát festékkel beszennyezte, ezzel megrongálva azt. Így a kiemelten védett nemzeti vagyonban 23 ezer forint kár keletkezett” – mondta Végh Tamás ügyész.

A vád szerint nemcsak csoportos garázdaságot követtek el ezzel, de egy kiemelten védett nemzeti vagyont jelentő műemléket is megrongáltak.

A vádlottak tettüket nem tagadták, ám azt igen, hogy ezzel bűncselekményt követtek volna el.

Gulyás Márton azt mondta, a festékes flakonokkal megpróbálta ugyan a tüntetők elől lezárt részről megdobni Áder János hivatalát, ám a rendőrök leteperték, így kente össze őket az egyébként könnyen lemosható festékkel.  A bíróságon tőlük bocsánatot kért, de jelezte: hasonló véleménynyilvánításra továbbra is számítani lehet tőle.

„Nem fogom vissza magamat a további hasonló cselekedetektől, hanem egészen addig, amíg ez a rezsim meg nem bukik, és a magyar nép vissza nem veszi önrendelkezését ezektől az elnyomóktól, addig én és nyilvánvalóan további polgártársak ezeket a cselekedeteket folytatni fogjuk” – jelentette ki az elsőrendű vádlott Gulyás.

Perbeszédében az ügyész többször is hangsúlyozta, hogy a vádlottak nem politikai nézeteik, hanem köztörvényes bűncselekmények miatt állnak bíróság előtt. Gulyás Márton ezt épp fordítva gondolta: szerinte egyértelmű, hogy példát akarnak statuálni velük. Mint mondta, a háromnapos őrizetet és annak körülményeit üzenetként értelmezi a kormány részéről.

A bíróság végül garázdaság és rongálás miatt Gulyás Mártont háromszáz, míg Varga Gergelyt kétszáz óra fizikai közmunkára ítélte. Bár az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést kért rájuk, a bíróság ezt aránytalanul súlyosnak tartotta.

„Szóba sem kerülhetett a szabadságvesztés kiszabása. A bíróság úgy ítélte meg, hogy mindkét vádlott vonatkozásában ez eltúlzott, aránytalan joghátrányt jelentene. Ezért a bíróság mindkét vádlottat közérdekű munka büntetésre ítélte” – közölte a Budai Központi Kerületi Bíróság bírója, Hornyák Szabolcs János.

Az ítélethirdetés közben is folyamatosak voltak a bekiabálások, ezért a bíró kiüríttette a tárgyalótermet. A vádlottak a maratoni, hétórás tárgyalás után a teremből kilépve elsőként a Hír Televíziónak nyilatkoztak: azt mondták: nem szegte kedvüket az eljárás, és folytatják a kormányellenes tüntetéseket.

„Hogyha lesz szombaton tüntetés, hát nyilván ott a helyünk” – jelentette ki Gulyás Márton. Társa, Varga Gergő hozzátette: pedig a rendészeti kollégák reménykedtek, hogy húsvétkor egy kicsit nyugi lesz, de hát akkor ez nem nyert.

A bíróság ítélete nem jogerős. A vádlottak felmentésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!