2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gulyás: Bayer beszédmódja életveszélyes

2017. május 16., kedd 06:00, frissítve: kedd 07:20

Bayer Zsolt a Fidesz szócsöve – ezt mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Gulyás Márton, aki szerint a publicista kommunikációja szorosan követi a kormánypropagandát.

„Haszontalannak semmiképpen nem mondanám” – így foglalta össze véleményét Gulyás Márton a tegnap délelőtti, Bayer Zsolttal közös kávézásról. Az aktivista szerint létrejött egy beszélgetés lehetősége arról, hogy a Bayer-féle beszéd színvonala része a kormányzásnak, amit a Fidesz 2010 óta gyakorol.

„Az, hogy Bayer Zsolt mért így beszél, mért így ír, mért ezt a fajta uszítópropagandát használja, az nyilván szorosan összefügg azzal, hogy a Fidesz lemondott arról, hogy nem egész Magyarországnak kíván kormányzást biztosítani, hanem a saját táborát kívánja kizárólagosan egyben tartani. Ha egy kormányzat ilyen szűkre szabja a saját mozgásterét, akkor nyilvánvalóan kell az a fajta uszítós, sokszor gyűlöletkeltő kommunikáció – amit például Bayer Zsolt használ –, azért, hogy elfedhesse azt, hogy itt nyilvánvalóan nem az zajlik, hogy egész társadalmi osztályoknak a helyzetét javítja a kormányzat, hanem csak az zajlik, hogy a saját tömbjét próbálja egyben tartani. Ehhez pedig egyre agresszívabb beszédmód szükséges” – véli Gulyás.

Bayer, a szócső, a meggyőződéses propagandista

Bayer Zsolt a Fidesz legfontosabb kommunikációs szócsöve – Gulyás Márton szerint –, még akkor is, ha nem ő a nagyobbik kormánypárt fő kommunikációs munkatársa. Ő a fideszes tábor „legautentikusabb hangja”. Ez a fideszes tömb ad a kormány szavára és útmutatást vár tőle, ezért nyilvánvalóan követi Bayer Zsolt munkásságát, hiszen úgy véli, hogy Bayer a belső kör tagja, szavai pedig gyakorlatilag egyenértékűek a miniszterelnök vagy a fideszes belső vezetés szavaival.

„Nem az a kérdés, hogy ő kap-e utasításokat, ő annál egy autonómabb személy. Ez nyilvánvaló” – folytatta Gulyás, aki szerint Bayer leköveti a Fidesz politikai mozgását, ezzel pedig szinkronba kerül azzal a politikával, amit Orbán Viktor gyakorol a társadalom kárára.

„Azért van szükség erre a fajta beszédre, azért van szükség kizárólagosan a tábor megerősítésére, mert nyilvánvalóan a Fidesz nem tud ma már mit mondani a magyar állampolgárok színes körének, (…) társadalmi csoportoknak. Annyit tud mondani, hogy akik mi egyben vagyunk, mi egy ilyen fenyegetettségben élünk és meg kell védenünk saját magunkat azokkal szemben, akik kritizálnak minket. Mert, akik kritizálnak minket, azok a nemzet ellen áskálódnak. És Bayer Zsolt ezt a szócső szerepet látja el” – mondta az aktivista.

Életveszély?

Gulyás Márton arról is beszélt, hogy szerinte Bayer Zsolt egyáltalán nem élvezi ezt a stílust, egyszerűen csak beleszorult ebbe a szerepbe.

„Szerintem itt három dologról kell beszélni. Az első, hogy ahogy Bayer Zsolt ír és ahogyan a Fidesz kormányoz, az szorosan összefügg egymással. Tehát láthatjuk azt, hogy például, amit menekültkérdésben képviselt a kormányzat, láthatjuk, hogy a zsidó polgártársakkal szemben mit képviselt a kormányzat, akár a Sorossal szembeni antiszemita kampányt nézzük, akár most a Horthy Miklósnak tervezett szobor ügyét nézzük, tehát Bayer Zsolt kommunikációs mozgása és a Fidesz politikai mozgása szorosan összefügg egymással. Ez egy koordinált dolog. És ráadásul Bayer Zsolt ebbe lavírozta bele magát. Ő ebből már csak durvábban fog tudni kijönni. Még durvább hasonlatokra, szóösszefüggésekre kell majd vetemednie azért, hogy a saját olvasókörét, táborát – mely megegyezik a Fidesz szavazótáborának a keménymagjával –, ki tudja szolgálni. Ez egy nagyon fontos állítás. A másik nagyon fontos állítás, hogy a közbeszéd itt tart, ahol tart Magyarországon, az nem mindannyiunk egyenlő felelőssége, hanem igenis azt lehet látni, hogy 2010 óta a Fidesz olyan mértékben züllesztette le a politizálásnak a színvonalát és ezzel szoros összefüggésben a közbeszédnek a színvonalát, ami egyetlen korábbi kormányzatról sem mondható el” – fejtette ki Gulyás Márton, hozzátéve, hogy a harmadik és legfontosabb állítás az, hogy egy ilyen helyzetben mit lehet tenni.

„Azt lehet tenni szerintem, hogy nem kezdünk el pipiskedni, hogy Bayer Zsolttal nem állunk szóba, meg nem kezdünk el azon merengeni, hogy hát akkor ezzel hogyan legitimáljuk, hanem azt mondjuk, hogy ez egy politikai küzdelem. Egy politikai küzdelmet igenis fel kell vállalni a nyilvánosság előtt.

Gulyás szerint szembesíteni kell Bayer Zsoltot azzal, hogy az ő beszédmódja életveszélyes és összefügg azzal a politikával, mely jelenleg nyomorítja a magyar társadalmat.

A teljes beszélgetést ide kattintva nézheti vissza!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!