2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Gulyás: A kormány legfontosabb feladata, hogy lehetővé tegye a megmaradást

A kormány azt tartja a legfontosabb feladatának, hogy lehetőséget nyisson a megmaradásra és a gyarapodásra - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Budapesten, a Miniszterelnökség támogatásával megépülő Istenhegyi Szent László-plébánia közösségi házának alapkőletételén.

  • Gulyás: A kormány legfontosabb feladata, hogy lehetővé tegye a megmaradást

Gulyás Gergely azt mondta: ezért születnek családbarát intézkedések, és ezért az egyházaknak talán könnyebb ma feladataikat, küldetésüket teljesíteni.

Úgy fogalmazott: "csak a hit, a megélt és életre váltott hit képes kultúrát létrehozni."

Felhívta a figyelmet arra, hogy az évszázadokon át épített templomok, a kolostorokban sok-sok életen át lemásolt kódexekben megőrzött tudás, a gregoriánnak a liturgiában újraértékelhető dallamai, vagy éppen a jáki templom mögött nem pusztán egy intézmény hatalma, vagy akár az egyház nagysága testesül meg, hanem a keresztény hit ereje. Az, hogy életünk túlmutat a földi világon, hogy mindannyian testvérei vagyunk egymásnak. Mindebből az is következik, hogy tennünk kell egymásért - hangsúlyozta.

Gulyás Gergely azt mondta, "az antikultúrák világában, a kultúrák keveredésének idején, a hit tagadásának évtizedeiben csak nehezen születhet újjá kultúra". Európa ma bajban van - jelentette ki, hozzátéve, sokan azt mondják, hogy ez a meccs lefutott, Európa megváltozik, ezt el kell fogadni és alkalmazkodni kell hozzá.

Ha nem sikerül ezeket a folyamatokat itt megfordítani, a Közel-Kelet keresztény közösségének sorsa jól mutatja, hogy miközben a világban évről évre nő a keresztények száma, "kontinensünk belátható történelmi távlatban keresztények nélkül maradhat", és akkor "más hon áll a négy folyam partjára, Más szózat és más keblű nép" - figyelmeztetett a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: mi azonban azok közé tartozunk, akik úgy gondolják, hogy van remény. A remény forrása mindenekelőtt a hit, a hitből élő közösségek. Közösségek, amelyekben otthonra lelhetünk, és amelyek az idők jeleit hordozzák az emberek számára - mondta.

Kijelentette: tudni kell, hogy ennek az országnak és nemzetnek a megmaradáshoz ilyen közösségekre van szüksége, és közösségeket egyetlen kormány sem építhet. "Azzal segíthet, amivel tud és amit tenni lehet, és örülhet annak, hogyha ez a segítség sokak erőfeszítésének, elkötelezettségének köszönhetően eléri célját, és a remény beteljesül" - mondta Gulyás Gergely.

Az ünnepségen jelen volt Tarlós István főpolgármester és Erdő Péter bíboros is.

Erdő Péter a közmédiának nyilatkozva azt mondta: minden plébánia egy hívő közösség, nem pusztán egy épület és nem pusztán egy templom. Ez a XII. kerületi közösség is régóta tervezi, hogy egy közösségi házat épít, ahol találkozni lehet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

Orbán Viktor szólt Fico merénylőjéről + videó

A miniszterelnök szerint nagy erők állnak a háborúpárti politikusok, a háborúpárti álláspont mögött, és erőteljes erőközpontok érdekeltek abban, hogy a háború folytatódjon, sőt hogy kiterjedjen.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!