2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Gulág: elenyésző a hazatért magyarok életjáradéka

2016. augusztus 23., kedd 20:55

Nem éri el a kilencezer forintot a szovjet hadifogságból hazatért magyar katonák havi életjáradéka. Sorsukról a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban nyílt kiállítás.

1939. augusztus 23-án írták alá a Molotov–Ribbentrop-paktumot. A megnemtámadási szerződéssel a sztálini Szovjetunió és a hitleri Németország a kétfrontos háborút igyekezett elodázni. A paktum titkos záradékában a két diktatúra felosztotta egymás között Közép- és Kelet-Európát.

A szovjet fogság a magyar honvédség történetének tragikus fejezete volt, a katonaélet legsötétebb oldala – mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban nyílt kiállításon. „A millióra tehető magyar hadifoglyokról, sem a málenkij robotba harcolt kényszermunkásokról beszélni nem lehetett. De azok sem beszélhettek szenvedéseikről, akik szerencsésen vagy Isten segítségével – kinek-kinek hite és meggyőződése szerint – a földi pokolból hazatérhettek” – mondta Vargha Tamás.

Kutatások szerint nyolcszázezer magyar került szovjet fogságba, megközelítőleg egyharmaduk civil volt. Kétszázezren sosem tértek haza a sztálini munkatáborokból, a gulágról.

„A Szovjetunióban körülbelül kétezer táborban volt magyar nemzetiségű ember. Azt is tudjuk, hogy még ennél is sokkal több tábor volt a Szovjetunióban, talán még az oroszok sem tudják megmondani, hogy hány tábor létezett összesen” – mondta Závodi Szilvia, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum muzeológusa.

A 92 éves Fóris Kálmánt 20 évesen Tiszabökényből hurcolták el. A lágerben fogvatartott közel harmincezer ember egyharmada veszett oda.

– Az életrajzomban sem kint, a Szovjetunióban, sem itt, sehol sem jelent meg. A ’90-91-es évben már valamit lehetett mondani arról, hogy hol voltunk
– Kapott vagy kap kárpótlást?
- Hát, jelenleg már feltornázták: 900 forinttal kezdődött, mostanra feltornázták 8700-ra…

A kommunizmus velejárója volt a gulág, az internálás és a kivégzés – mondta a túlélők előtt az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. „Nemcsak Sztálint élték túl, nemcsak a gulágot élték túl, az egész Szovjetuniót is túlélték, és végül önök győztek. Nem ők győztek, nem a verőemberek győztek, nem azok, akik összekötözték önöket, megverték önöket, akik megbüntették önöket, sötétzárkába vagy vizesgödörbe dobták önöket, végül önök győztek” – így Rétvári Bence.

A foglyokat Sztálin 1953-as halála után kezdték csak hazaengedni a Szovjetunióból.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!