2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

„Goebbelsi vagy a rákosi propaganda” szintjén költ az Orbán-kormány

2017. július 26., szerda 18:14, frissítve: szerda 20:36

Túlszárnyalhatja a Gyurcsány-kormányt propagandakiadásokban az Orbán-kabinet. 75 milliárdot költhetnek a választási hajráig a Magyar Nemzet számításai szerint. Az ellenzék álláspontja az, hogy az adófizetői pénzeknek jobb helye is lenne.

Soros György nevetése átmenetileg eltűnt az óriásplakátokról, de hamarosan folytatódik a kormánypropaganda. Hogy mi lesz az új téma, azt még nem tudni, de a Magyar Nemzet információi szerint ősszel a kormánykritikus újságírók is célkeresztbe kerülhetnek.

Közben egyre több adófizetői pénz megy el propagandára. A Magyar Nemzet azt írja, a 25 milliárd forintnyi kormányzati kommunikációra szánt keret már az első fél évben elfogyott – a költések ugyanis már elérik a 35 milliárdot. A lapnak nyilatkozó szakértő azonban arra emlékeztetett, a vonatkozó szerződés lehetővé teszi, hogy a 25 milliárdos keretet két alkalommal újratöltsék, vagyis így összesen 75 milliárd forintnyi közpénz mehet kormányzati kampányokra.

„Tisztességtelennek tartjuk azt a mértékű forrásfelhasználást, és abban a formában, ahogy ezt a Fidesz teszi az elmúlt időszakban. Akkor, amikor az óriásplakátok sokaságától kezdve sok minden más felületen keresztül gyakorlatilag a kormánypropagandához megtámasztott forrásokat biztosítják, ahelyett hogy ezeket a pénzeket egészen más irányba vinnék, akkor ez elfogadhatatlan” – jelentette ki Gúr Nándor, az MSZP alelnöke.

A demokratikus koalíció szerint is lenne jobb helye a pénznek. „A DK felháborítónak tartja, hogy addig, amíg az egészségügy olyan helyzetben van, hogy többen halnak meg kórházi fertőzésben, mint közlekedési balesetben egy évben, addig így szórja a mi közös pénzünket a kormányzat. Ezt a pénzt nem erre a kormánypropagandára, az emberek agyának átmosására kellene használni, hanem például az egészségügyet kellene ebből rendbe tenni” – így Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi képviselője.

A Lehet Más a Politika képviselője úgy véli, a kormány gyűlöletkeltésre és az emberek meggyőzésére használja az adófizetői milliárdokat.

„Ha Magyarország erős és bátor ország, azt nem plakátokon kell hirdetni, azt az embereknek a mindennapjaikban kell érezni. Arra a 25 milliárd forintra sem volt szükség” – így Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

A Jobbik alelnöke szerint érhető, hogy a kormány pénzt fordít saját népszerűsítésére, ám annak mértéke már túlzó.

„Valóban már a goebbelsi vagy a Rákosi-propaganda mértékét vagy legalábbis számszerűen annak összegét mindenképp eléri ez a hatalmas méretű költés, amit a kormányzat erre tesz” – mondta Sneider Tamás alelnök.

Időközben az Átlátszó.hu arról számolt be, hogy Orbán Viktor miniszterelnök olyan amerikai lobbicég munkatársával találkozott Budapesten, akik oroszbarát kormányokat segítenek abban, hogy az Egyesült Államokban is terjeszthessék a Soros-ellenes nézeteiket. Az Orbán-kormánynak egyébként már van lobbistája az Egyesült Államokban: Connie Mack egykori képviselő 1,4 milliárd forintért végez lobbitevékenységet az amerikai fővárosban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!