2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Geszti: A kormány mindig ügyesebben machinál

2017. május 12., péntek 06:00, frissítve: péntek 12:15

A reklámszakember Egyenesen című műsorunkban beszélt arról, hogy hol hibázott az ellenzék kommunikációjában, de az is kiderült: ő leülne kávézni Bayer Zsolttal.

Hitközösséghez hasonlította Geszti Péter a kormánypártok szavazótáborát. A reklámszakember szerint a kormány a médián keresztül csak saját híveihez szól, ennek oka pedig a választási matek.

„Én azt gondolom, hogy mondjuk a jelenlegi kormánypárt és az ő szavazótábora környékén ott jórészt egyfajta hitközösség is van. Tehát tulajdonképpen az, hogy mik a valóság hírei, azok ilyen értelemben sose kerülnek a szemük elé. Egyrészt, mert direkt nem nézik meg azokat a médiumokat, ahol egyébként más hírek jönnek szembe, másrészt azért, mert az egyik legerősebb tulajdonsága annak az oldanak, az pont a hitbéli összetartozás, amit sok okkal tudnánk magyarázni. Ügyesen, szépen ki lett építve, nagyon hatékonyan összetartja ugye a mai napig ezt a tábort. És mondjuk ki: az összes matek gyakorlatilag és minden óriásplakát, hirdetés, minden arról szól, hogy ezt a tábort kell összetartani, vagyis nekik üzenünk valamit, és az összes többi magyar ember számára semmit nem kommunikálunk, mert az nem érdekes. Ez a választási mateknak a logikája. Ez egy tök száraz, egyszerű matek. (…) Olyan helyzet van, ahol vitázni nem lehet, mert a hittel nem lehet vitázni” – magyarázta Geszti.

„Te ezt tanítod a gyerekeidnek?”

Arra a kérdésre, hogy ő leülne-e vitázni Bayer Zsolttal, a reklámszakember egyértelmű igennel válaszolt.

„Én szerintem el kell menni, mert ha nem mész el, még a vitára sincs lehetőség. Én azt gondolom, hogy itt lehet presztízsmeccseket játszani, meg lehet nagyon kemény morális kérdéseket föltenni, hogy egy olyan emberrel, aki ennyire szélsőséges volt, aki ennyi más embert vadított meg, aki ennyire szélsőségesen viszi bele a gyűlöletbe ezt az országot, szabad-e leülni vele, és én azt gondolom, hogy nem szabad, hanem le kell ülni vele. Meg azt gondolom, hogy azért a Bayer Zsolt egy másik kategória, mint mondjuk egy egyszerű békemenetes ember. Azt gondolom, hogy ott azért kell tudni vitatkozni. Őt is lehet szembesíteni tényekkel, amelyekre hogyha nem tud válaszolni, akkor ott, azt a meccset ő elveszti. Én például megkérdezném, hogy »te, ezt tanítod a gyerekeidnek? Hogyha az oviban valami nem tetszik a gyerekeidnek, akkor ez a megoldás?«. Nem hiszem, hogy erre azt mondja, hogy igen. Nem hiszem el.”

Fillérekbe kerül a kormány médiabirodalma

„Nem, ez egyáltalán nem drága mulatság” – reagált Geszti arra a felvetésre, hogy rengeteg pénzbe kerül a kormánynak a médiafelületeik fenntartása.

„Szerintem ez olcsó mulatság. Tehát ahhoz a pénzhez képest, amit ugye a korrupciós kockázatok kapcsán emlegetnek, ezt a rendszert fenntartani fillérekbe kerül. Viszont, sokkal többet hoz. Egyszerűen mindig arról van szó, hogy a napi zsolozsmát el kell mondani, és abban a hangulati rendszerben, azokkal a nyelvi fogalmakkal és azokkal a folyamatosan hírismétlésekkel állandóan ellátni a saját szavazótábort, ami egyébként sokszor nem is a tartalmában érdekes már, azt gondolom. Mert tényleg olyan, mint egy ötvenes évekbeli párthíradó. Van egy olyan közbeszédstílus, ami nagyon sokáig tartott, mire kigyúrták, de nagyon erősen kigyúrták. Egy olyan beszédmód jön el, olyan fogalmazási mód, olyan szavak használata, olyan fogalmak lestoppolása, ami megfelelő arra, hogy az egyszerű emberek megértsék, és ezek konzisztens használata teszi azt a világot érthetővé, és rakja bele egy asszociációs mezőbe. Halkan mondom, hogy ez nem történt meg a másik oldalon. És ez azért sem történt meg a másik oldalon, mert az ellenzéki oldalnak jelenleg nincs jobb mondása annál a magyarok többsége számára, mint amit a másik oldal használ, ami erősen ezt a nacionalizmus–sovinizmus–etnicizmus bájos csomagot használja minden érték leírására, és azt mondja, hogy aki ezzel nem rét egyet, az mind a haza ellensége” – folytatta a szakember.

Geszti Péter beszélt arról is, hogy szerinte a baloldal azért vesztett el rengeteg szavazót, mert üzeneteiknek nem voltak érzelmi kulcsszavai, amikor beszélt az emberekhez, a másik oldal pedig mindig is sokkal ügyesebben machinált. Hozzátette: a kormány folyamatos ellenségkép-alkotása remekül össze tudja tartani táborát.

A teljes beszélgetést ide kattintva nézheti vissza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!