2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Geréb Ágnes: Nem vagyok szabad

2016. december 7., szerda 22:50, frissítve: csütörtök 10:01

Testi-lelki sérüléseket okozott a börtön a szülésznőnek, aki élete nagy részében a bábaság itthoni megreformálásáért küzdött. A fogházban töltött éveiről és azoknak a gyermekeknek a haláláról is beszélt Geréb Ágnes a Hír TV-ben, akiket ő segített világra hozni.

Az otthonszülés szószólója gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával állt a Fővárosi Törvényszék előtt. Geréb Ágnes, aki szülész-nőgyógyász orvos, szülőotthonban vezetett ikerszülést. Az ügyészség őt teszi felelőssé azért, hogy a második gyermek súlyos agykárosodással jött világra.

Az orvosbába 2012 februárjában két év letöltendő szabadságvesztést kapott jogerősen, az elmarasztaló ítélet szakértői véleményen alapult. Geréb Ágnes védője ellenvéleményt nyújtott be, amivel perújítást ért el.

Az újabb tárgyaláson azonban súlyosították Geréb Ágnes ítéletét.

A szülésznő hat évig nem mehetett sehova, elmondása szerint a börtön és a házi őrizet alatt poszttraumás stressz szindrómája lett. Börtönévei alatt hazavágyott, azonban később, mikor kiengedték, de haza nem mehetett, „isten áldása” volt, hogy nem térhet vissza családjához.

„Először nem engedtek engem haza, hanem egy barátnőmhöz, és akkor én nagyon kikészültem, hogy nem mehetek haza. Aztán meg ez egy isten áldása volt, mert képtelen lettem volna azzal ellentétesen, ahogy elképzeltem. Képtelen lettem volna a gyerekek körül bármit is csinálni” – mondta el Geréb, aki szerint bár észrevette magán a poszttraumás stressz szindrómát, nem tudott ellene tenni semmit.

Emellett beszámolt arról is, hogy maradandó sérüléseket okozott, amikor kérése ellenére egy bíró nem engedte, hogy lábbilincs nélkül menjen el egy tárgyalásra.

A fogház utáni házi őrizetet egy barátnője 120 négyzetméteres lakásában töltötte, de kialakult betegsége miatt „nem tudta bejárni” a teret. Ideje nagy részét egy asztal mögött ülve töltötte, és a lakáson belül sem ment sehova. Otthona ekkor a budai Vár aljában volt, így miután kapott napi egy órát, melyet a szabadban tölthet, olyan helyekre ment, ahol főleg külföldiek voltak, hogy senkivel se kelljen találkoznia.

A börtön előtt ugyanis negatívan szólították meg őt, ha felismerték az utcán, a fogház után pedig pozitív kicsengésű hozzászólásokat kapott, de az se volt jó, „mert mondjuk ilyeneket mondanak, hogy jaj, de jó, hogy szabad vagy. Hát nem vagyok szabad. Most hogy magyarázzam el egy idegennek, hogy nem vagyok szabad? Ez nem szabadság, ami most van.”

Geréb Ágnes több ügye is függőben van még, így akár újra börtönbe is kerülhet. A levegőben lóg ezenkívül a munkától való eltiltás is. Az orvosbába szerint, utóbbi nem pusztán a pénzkereset megszűnését, hanem szabadságának elvesztését is jelentené.

„Hogy nem csinálhatom azt, amit szeretnék, amit mindig is szerettem, mert életem ezen szakszán arra lett volna szükségem, hogy magamtól átadjam a stafétabotot. Ami történt velem, az egy hirtelen erőszakos szétvágása volt az életemnek” – mondta a szülésznő.

Visszaemlékezve Geréb elmondta: talált olyan pontot, amit másképp csinált volna, de azért nem járt volna börtönbüntetés.

„Találtam olyan pontot, ahol máshol csináltam volna. Ott egy diagnosztikus késlekedés volt, a vállelakadásnál volt, ott hogyha fél perccel hamarabb diagnosztizálom, akkor más csináltam volna, ott van egy diagnosztikus tévedés. De diagnosztikus tévedésért nem jár börtön. Másban nem gondolom, hogy másban csináltam volna.”

A szülésznő szerint folyamatosan súlyosbítják büntetését, mivel az első ítélet miatt halmozódnak az ellene felhozott vádak. Pedig először első fokon felmentették. A bíróság megállapította ugyanis, hogy nem a bába felelőssége, hogy az egyik világra hozott kisbaba maradandó károsodást szenvedett.

Geréb Ágnes 1989 óta küzd azért, hogy nagyobb teret és külön keretet, rendeletet kapjon az otthonszülés és a bábaság.

A bíróság által kiszabott büntetések egyike a bábáskodástól való eltiltás, melyet 2012-ben 10 évre határoztak meg. Az azonban kérdéses, hogy mikor jár le, ugyanis az eltiltás még meg se kezdődött. Geréb Ágnes szerint ez „egy örökre való félretevés”.

Tekintse meg a teljes beszélgetést!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!