2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Kisparasztból földesúrrá válhat Orbán bizalmasa

2015. október 26., hétfő 19:33, frissítve: hétfő 19:39

Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester járhat jól az állami földek eladásánál – állítják az ellenzéki politikusok. Orbán Viktor bizalmasa és családja sajtóhírek szerint összesen akár 640 hektár állami földet vásárolhat meg. A kormány szerint a gazdák járnak jól, az ellenzék azonban a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb gazemberségéről beszél.

A földművelésügyi miniszter korábban egy bizottsági ülésen még kisparasztnak nevezte a miniszterelnök bizalmasának számító Mészáros Lőrincet. Az egykori gázszerelőből most igazi földesúr válhat. A Blikk számításai szerint az állami földértékesítési programban akár 640 hektár földhöz juthat a felcsúti polgármester.

A Gyurcsány-párt szerint a kormány a saját klientúráját hozza helyzetbe az állami földeladásokkal. „Látszik, hogy a Fidesz hazudott, amikor azt mondta, hogy a gazdák juthatnak majd földhöz, erről nincs szó, azok az oligarchák juthatnak földhöz, akik közel állnak és kedvencei a kormánynak” – fejtette ki Varju László, a DK-alelnöke.

Az LMP úgy véli, bár Mészáros Lőrincnek a törvény szerint a földjei nagy részére nem lehet elővásárlási joga, másnak mégsem éri meg majd azokat megvenni.

„Funkcionálisan nincs elővásárlási joga, ami a földtörvényből adódna, viszont gyakorlatban van, miután 20 évre neki vannak kiszerződve ezek a földek, ezt nem fogja tudni más hasznosítani. Ezt azt jelenti, hogy neki éri meg leginkább licitálni, mert gyakorlatilag a produktumot, a javakat, amiket meg lehet termelni, ő tudja felvenni” – fogalmazott Sallai R. Benedek.

A Jobbik szerint Mészáros Lőrinc nem tartozik majd a szabályosan pályázók közé, hiszen ő már a bérleti szerződénél törvénytelenül járt el.

„A földbérleteknél találtunk konkrét törvénytelenséget, szabálytalanságokat is, hiszen ott átlépte a 300 hektáros keretet. Tehát érdemes arra figyelni, hogy a Fidesz által szabott szabályokat is gyakran áthágják ezek az oligarchák. Ebben az esetben akkor jogi lépéseket is tudunk tenni” – mondta el Magyar Zoltán országgyűlési képviselő.

A Fidesz kitart amellett, hogy a törvény a helyben lakóknak kedvez, nem pedig a gazdagoknak. „Az elővásárlási sorrend azt garantálja, hogy a helyben lakók, az adott terület közigazgatási területén meghirdetésre kerülő területek esetében elővásárlási joggal rendelkeznek, még akkor is, ha valaki a liciten előbb végzett” - szögezte le Győrffy Balázs országgyűlési képviselő.

Mészáros Lőrincnek valószínűleg nem okozna gondot a földek kifizetése, hiszen tavaly 1 milliárdos osztalékot vett fel a cégéből.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!