2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Gáz lehet a ménesbirtok szétdarabolásának nyerteseinél

Hír TV

2015. szeptember 20., vasárnap 12:53, frissítve: vasárnap 18:58

Hamis címet adott meg földhaszonbérleti pályázatában a mezőhegyesi ménesbirtok szétdarabolásának egyik nyertese. Sikerrel pályázott a Miniszterelnökség egyik munkatársa is. A Békés megyei kisváros nem tud munkát adni az utcára kerülő mezőgazdasági dolgozóknak.

Ribovics István negyed évszázada dolgozik traktorosként a mezőhegyesi ménesbirtokon. „Nem tudjuk, hogy mi lesz. A feleségem munkanélküli, hogy ha én is munkanélküli leszek, mi lesz a hitelekkel? És az emberekkel?” – fogalmazott a Látótérnek.

A mezőgazdasági nagyüzem nyolcezer hektáron termel, a földet bérelte az államtól. A szerződés hamarosan lejár, s az állam pedig nem hosszabbít a ménesbirtokkal, hanem feldarabolja a területet. Hatezer hektárnak már van is új gazdája. Az 5500 lelkes Békés megyei kisváros nem tud munkát adni az utcára kerülőknek. „Ezek az emberek, 400 főről van szó, 1,3 milliárd forint fizetést kapnak a Ménesbirtoktól. Ez a pénz nem lesz jelen Mezőhegyes életében” – mondja Mitykó Zsolt független polgármester.

Az egyik új bérlő 98 hektárt nyert el a ménesbirtok által használt területből. Tóth Zsolt egy battonyai címet adott meg a pályázatban, de oda a szerb ortodox egyház van bejelentve.

– Jó napot kívánok! Komáromy László vagyok a Hír TV-től, Tóth Zsoltot keresem.
– Itt nincs ilyen.
– Komolyan?
– Komolyan. Nem is volt soha.
– Mert a mezőhegyesi Ménesbirtokról forgatunk, és ezen a címen adott be pályázatot.
– Battonya?! Puskin 91.?!
– Igen.
– Hát, akkor itt valami nagy gáz van!

Gáz lehet egy másik nyertesnél is. A Mezőhegyestől alig kilenc kilométerre fekvő Végegyházán van bejegyezve a Dél-Alföld Agrikultúra Kft. Az épület üres, az udvart négy rottweiler őrzi. A céget tavaly novemberben jegyezték be, és máris nyert 52 hektárt. Az ügyvezető a Miniszterelnökség munkatársa, dr. Baji Bonita.

A kormányszóvivő nem adott érdemi választ arra, hogy miért darabolják szét a mezőhegyesi földeket. „A magyar kormány kitűzött célja, illetve szándéka, hogy a kis- és középbirtokosok számát gyarapítsa, ennek szellemében született meg az új földtörvény, illetve az új földtámogatás” – mondta Kovács Zoltán.

A mezőhegyesi ménesbirtokot az 1780-as években alapították.

Tekintse meg a Látótér teljes adását!

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!