Fürednél nem gond plusz 150 millió, Fűzfő egy fillért sem kap

KK, 2017. június 18., 12:38, frissítve: 12:56
Épphogy elkészül a balatonfüredi mélygarázs a vizes vb kezdetére, ráadásul 150 millió forinttal többe is kerül a tervezettnél. A polgármester szerint előre nem látható nehézségek akadtak. A szomszédos Balatonfűzfő viszont egy fillért sem kap az államtól a helyi uszoda megugrott felújítási költségeihez, pedig itt edzenek majd a vizes vb versenyzői.

Megállás nélkül dolgoznak a gépek a balatonfüredi mélygarázs építkezésén. A július közepén induló vizes vb egyik helyszíne lesz Balatonfüred, ehhez kapcsolódóan készítik a mélygarázst is. A kis Bobcatek a parkoló födémjére hordják a földet. Az iram nagy, két hét késésben vannak.

„Nem lehetett látni, hogy mi van a földben…”

A város polgármestere szerint elfogadható az egyébként önkormányzati tulajdonú kivitelező cég késése: a hiányos közműtérkép miatt nem látták előre, hogy a föld mélyén hol húzódnak a víz és szennyvízvezetékek, az optikai kábelek. Ezért nem csak időben, de pénzben is több lesz a kivitelezés: 1,695 milliárd forintról 1,851 milliárd forintra ugrottak a költségek. „Körülbelül 150 millió forint többletköltség jelentkezett az alvállalkozók részéről, ami leigazolt. És ami ezeket a munkafolyamatokat érintette. De a meghatározott kereteken belül tudunk így is maradni” – nyilatkozta Bóka István fideszes polgármester.

Balatonfüred első embere mindenesetre bizakodó, szerinte műszakilag június 30-ra elkészül a mélygarázs, a parton pedig július 5-re végeznek az ideiglenes létesítmények felépítésével.

„Elkeseredéssel, illetve megdöbbenéssel fogadtuk…”

Míg Balatonfürednél nem jelent gondot az 1,8 milliárd előteremtése, addig Balatonfűzfőnél igen. A helyi, de állami tulajdonban lévő uszoda felújítása emiatt bukott be. Pedig ez is kapcsolódik a vizes vb-hez: a versenyzők itt készülhetnek fel. A tervek szerint 1,3 milliárdból építették volna át az uszodát, de a legolcsóbb ajánlat is 600 millióval többről, 1,9 milliárdról szólt. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium viszont nem állta a pluszköltségeket, így marad az uszoda a régi állapotában.

„Azt gondoltuk, hogy erre mégiscsak lesz forrás, forráshiányra hivatkozva. Megkerestem én az országgyűlési képviselőt, Kontrát Károly urat, hogy ebben segítsen, tájékozódást, illetve közreműködést. Tájékozódást, egészen pontosan tájékozódást ígért […]. Információm szerint a kompetencia a fejlesztési miniszternél volt, aki erre… túlontúl meghaladta ezt a mértéket, amit ki kellett volna egészíteni, forráshiány miatt” – magyarázta Marton Béla független polgármester.

Ami azért is érthetetlen Balatonfűzfő vezetője szerint, mert más, budapesti projekteket akár milliárdokkal is megtoldanak, ha azt úgy látják jónak. A Batthyány térre tervezett ugrótorony például 600 millió forinttal kerül többe. A Duna Aréna pedig az először becsült 8 milliárd forint helyett végül 41 milliárd forintért épült fel.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés