2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

A migrációról tárgyalnak a V4-ek és a horvát elnök

2015. október 8., csütörtök 12:32, frissítve: csütörtök 15:22

Bevándorlásról, a nyugat-balkáni helyzetről és a klímaváltozásról tárgyalnak Balatonfüreden a visegrádi négyek államfői és a horvát elnök.

A találkozó megnyitóján nem vett részt a lengyel elnök, akinek a gépe nem mert a közeli sármelléki reptéren landolni, helyette Budapesten szállt le. A lengyelek félelme érthető, hiszen 2010-ben volt már egy repülőgép-katasztrófa, amelyben Lech Kaczynski államfő is életét vesztette. Andrzej Duda jelenlegi elnök később csatlakozott a megbeszéléshez, számolt be a Hír TV munkatársa Balatonfüredről.

Először Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország köztársasági elnöke egyeztet, a horvát államfő később csatlakozik hozzájuk. A megbeszélésen várhatóan megvitatják, hogy a V4-ek miként támogathatják a magyar fáradozásokat a migránsválság kezelésében. Áder János korábban világkvótákról beszélt, így ennek megtárgyalása is részét képezheti a találkozónak, valamint a schengeni határok védelme, amely a felek szerint a török–görög határ védelmét jelenti. A nyugat-balkáni kérdésben valószínűleg az uniós csatlakozás lehetősége kerül szóba, hiszen a migránsválság megváltoztatta a viszonyokat a térségben.

Áder János és Kolinda Grabar-Kitarovic már szerdán tárgyalt a budapesti Sándor-palotában, a konzultáció fő témája ekkor is a migrációs válság volt. A két államfő egyetértett abban, hogy az egész nemzetközi közösségnek fel kell lépnie a helyzet megoldásáért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!