2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Fullasztó: elhibázottnak tartják a szabályozást

2017. január 23., hétfő 20:11, frissítve: hétfő 20:16

150 ezer forintos bírságra számíthatnak Budapesten azok a sofőrök, aki megsértik a szmog miatt elrendelt forgalomkorlátozást. A magas szállópor-koncentráció miatt Pécsett, Miskolcon, Debrecenben és Szegeden is rossz a levegő. A csongrádi megyeszékhelyen egyébként ingyenessé tették a helyi közösségi közlekedési eszközöket, hogy ezzel is kocsijuk letételére ösztönözzék az autósokat.

A hétfőn elrendelt szmogriadó miatt a gépkocsik közel egyharmada ki van tiltva Budapestről. Ennek ellenére a légszennyezettség mértéke nem csökkent számottevően. A főváros belső kerületeiben a nemrég Pekingben kimutatott szennyezettség két-háromszorosát mérték. A Levegő Munkacsoport elhibázottnak tartja a jelenlegi szmogrendeletet.

„A dízelüzemű járműveknek a tilalma lenne a nagyon fontos. Éppen kaptunk egy panaszos telefont, hogy dízelüzemű munkagép üzemelhet iszonyatos légszennyezést okozva, tehát nemcsak a járműveket, hanem a munkagépeket is szükséges lenne tiltani. A korábbi szmogriadó-szabályozás az építkezéseket, bontásokat tiltotta” – nyilatkozta Lenkei Péter, a Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője.

A magas szállóporszint egyharmada származhat háztartási hulladék, leginkább fatüzelésből, egy másik része a kipufogógázból. Többek szerint a nem megfelelő környezetvédelmi besorolású autók kitiltása, illetve a 150 ezer forintos bírság önmagában nem megoldás.

„Ezt a közösségi közlekedést, ami valóban korszerű és valóban használható volna és alternatívát jelentene az autós közlekedéssel szemben ilyenkor, szmog idején ingyenesen kellene rendelkezésre bocsátani, legalább a forgalmi engedéllyel rendelkező utazóknak ingyenes lehetőséget kéne biztosítani, ezzel is motiválva őket arra, hogy letegyék az autójukat” – emelte ki Váradiné Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja.

Debrecenben is az egészségügyi határérték fölött volt a légszennyezettségi mutató. A cívisváros vezetése kéréssel fordult a lakossághoz. „A közösségi közlekedési járműveket részesítsék előnyben, valamint úti céljukat, ha lehet, akkor inkább kerékpárral vagy gyalogosan – lehetőségeikhez mérten – közelítsék meg. Azoknak, akiknek erre módja van, a szilárd tüzelésű berendezéseket ne használják, hanem a gázüzemű fűtőberendezéseket részesítsék előnyben” – kérte Szekeres Antal jegyző.

Az Országos Meteorológia Szolgálat előrejelzése szerint rövid távon nem lehet számítani a levegő tisztulására. „Eleinte anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, tehát lényeges javulásra nem számíthatunk, a hét közepén szerdán, illetve csütörtökön néhány fokkal hidegebb levegő érkezik fölénk, egy gyenge hidegfront súrolja térségünket, hatására átmenetileg javulhat a levegő minősége” – tájékoztatott  Jenki Szilvia meteorológus.

Budapest és Debrecen mellett a többi között Pécsen, Szegeden és Miskolcon rendeltek el szmogriadót a magas légszennyezettség miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!