2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Belföld

Frank Füredi: Jó kisfiú módjára viselkedő Magyarországot akarnak látni

Magyarországról gyakran úgy beszélnek nyugaton, mintha egészen más világ lenne, azonban most ennek vannak pozitív hatásai, és hazánk „fontos ország” lett – véli a Magyarország helyzetéről könyvet író Frank Füredi. A szociológus professzor úgy gondolja, hogy egyelőre nem lehet teljesen tisztán látni a politikai helyzetet, de nagyon sok múlik a következő európai parlamenti választásokon. Szerinte a migráció kérdése mellett a szuverenitás hangsúlyozása miatt éri sok kritika Magyarországot.

  • Frank Füredi: Jó kisfiú módjára viselkedő Magyarországot akarnak látni

Sosem gondolta volna, hogy könyvet fog írni Magyarországról – kezdte Frank Füredi szociológus professzor, aki a Hír TV Magyarország élőben című műsorának volt a vendége –, de bárhol járt Európában, azt vette észre, hogy Magyarország mindig a kritika kereszttüzébe került, és rájött, hogy ezek a kritikák egészen mást mutatnak, mint amit ő tapasztal, ha Magyarországon tartózkodik.

Azt mondta: ez a könyv azért született, hogy elmagyarázza a nyugati embereknek, hogy mi történik Magyarországon – hogy mi jogos és mi nem a kritikákból.

Frank Füredi úgy véli Magyarország önállóságát éri a legtöbb kritika, szerinte sokan vannak az Európai Unióban, akik azt szeretnék, ha a magyarok jó kisgyerek módjára viselkednének, „akik mindig azt mondják, amit a papájuk mond nekik”, éppen ezért nem szeretik, ha a magyarok véleménye eltér az európai mainstreamtől.

„Nagy probléma Nyugat-Európa szemében, ha valaki, úgy mint Magyarország, nagy hangsúlyt fektet a szuverenitásra” – mondta.

„A keresztesháborúkat megidéző kegyetlen kultúrharc zajlik most Európában, és ennek a célkeresztjében van Magyarország” – írja könyvében Frank Füredi.

A szociológus szerint Európa elveszítette hagyományait, értékeit, és úgy látja, hogy sem a bal-, sem a jobboldal nem érti mit jelent az, hogy mi nyugatiak vagyunk, európaiak vagyunk – ez jelenti szerinte a mai „háborút”.

Füredi kifejti, hogy sokan vannak, akik azt vallják, hogy a család már nem olyan fontos, a vallás pedig egy régi dolog, már „csak a buta embereknek fontos”, és most már mindegy, hogy milyen kultúrában élünk.

Azt mondják, hogy a magyarok nem európai értékeket képviselnek, de pont fordítva van – véli Füredi. Szerinte ma Nyugat-Európa nem hisz az igazi értékekben, „mindig új értékeket találnak ki, amire azt mondják, hogy a mi Európánk”.

Füredi úgy látja a migráció kérdése vitathatatlanul kulcsszerepet játszik Magyarország negatív megítélésében, de szerinte egy ennél fontosabb dolog is kidomborodik, ez pedig a szuverenitás hangsúlyozásának kérdése, amit az EU nem tud elviselni, mivel az unió úgy gondolja, hogy a tagállamoknak csak bizonyos mértékig szabad önállónak lenniük, és azt is csendben.

Lengyelország és Magyarország az a két állam, amelyet populizmussal és nacionalizmussal vádolnak. Füredi szerint azonban sokkal nagyobb baj az antipopulisták mozgása Európában. Szerinte utóbbiakat az zavarja, hogy a politikusok „közel mentek” az emberekhez. Úgy látja, hogy nyugat-európai politikai elitközpontú, technokrata és „félnek az egyszerű emberektől”.

Füredi szerint ebben a „háborúban” nem lehet kiegyezés, szerinte a harc még sokáig fog tartani. Rámutatott, hogy a nyugat-európai elit nagyon erős, tekintve a médiatúlsúlyra, amivel rendelkeznek, valamint a kultúra irányát is ők szabják meg, és ezáltal tömegeket tudnak befolyásolni. Úgy látja azonban, hogy egyre többen vannak, akik ezzel szembe helyezkednek, ez pedig – szerinte – optimizmusra ad okot.

Úgy gondolja, hogy egyre több országban szavaznak majd ez az európai elit ellen – példaként említette Olaszországot, Franciaországot, vagy éppen Svédországot. Szerinte ennek az iránynak a folytatásában kulcsszerepe lesz a V4-eknek, mint Európa egy fontos erőpontja.

Tekintse meg a teljes interjút:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát + videó

Lukács Sándor: "A kincs az az üzenet, amit át tudunk adni úgy a lelkekben minél tovább megmaradjon. És te, Gézus… ezeknek az üzeneteknek katartikus átadója voltál... A jó Isten legyen veled."
Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Agrárfórumot tartottak Kunmadarason + videó

Jakab István rámutatott: A feliratkamara megerősítésre került, kamarai falugazdász hálózat megerősítésre került és a falugazdászok mint falugazdász szaktanácsadók végzik április elsejétől a munkájukat.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!