2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Folytatódott a halálkamionügy tárgyalása

2017. augusztus 23., szerda 17:52, frissítve: szerda 17:53

A tanúvallomások ismertetésével folytatódott ma a halálkamionként elhíresült ügy tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken. A bűnszervezet 11 vádlottja fél év alatt több mint 1200 embert szállított át a szerb–magyar határról Ausztriába és Németországba, jelentős 300 ezer eurós vagyonra szert téve. Az egyik szállítás tragédiába fordult, a raktérben utazó 71 migráns útközben, már Magyarországon megfulladt.

Az osztrák autópálya vészleálló sávjában találtak rá két éve a menekültekkel telezsúfolt hűtőkamionra. Az embercsempészek bolgár származású sofőrjei Nyugat-Európába szállították volna őket, de hátrahagyták a járművet, miután a szerb határ közelében felvett emberek a zárt raktérben pár óra alatt, még magyarországon megfulladtak. Hiába dörömböltek a sofőröknek, hogy rosszul vannak, azok  a bűnszervezet afgán vezérének utasítására nem álltak meg. A vádlottak több fuvart is szerveztek. A raktérben utazó migránsok elviselhetetlen körülményekről számoltak be.

„Körülbelül hatvan fő tartózkodott a Mercedes Sprinter járműben. Több személy ájult el, kényelmetlenül utaztak, nyilvánvalóan sötétben, nem volt vizük, levegőt alig kaptak, a helyzetet ő is úgy jellemezte, hogy halálfélelme volt” – ismertette Jádi János, a Kecskeméti Törvényszék tanácsvezető bírója.

A raktér felnyitása előtt egy nappal több autós is látta az autópálya szélén álló járművet. A bíró a halálkamionhoz elsőként kiérkező rendőrök és a mentősök korábbi vallomását is ismertette.

„Körülbelül 5-10 méterrel a teherautó előtt álltunk meg a mentőautónkkal. A kiszálláskor rögtön bomlásszagot érzetem, a szél is felénk fújt a teherautó felől. A raktér ajtajai nem voltak leplombálva” – emlékeztetett a bíró.

A vádlottak életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthatnak. A bűnszervezet 11. tagját még keresi a rendőrség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!