2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Folytatódik a baloldalon a nyilatkozatháború

2017. február 19., vasárnap 18:27

Míg Botka László Gyurcsány Ferencből, a Bokros Lajos vezette MOMA a szocialistákból nem kér – folytatódik a baloldalon a nyilatkozatháború az esetleges 2018-as összefogásról. A Párbeszéd pedig úgy látja, az MSZP miniszterelnök-jelöltje akár az ő párttagjuk is lehetne, hiszen számos elképzelést tőlük vett át.

„Aki a választók szemébe hazudott, az tehertétel a baloldalnak, és érdemes visszavonulót fújnia” – így üzent a szocialista miniszterelnök-jelölt Gyurcsány Ferencnek. Botka László többször megismételte, hogy a DK-elnök harmadik utas szocialista politikája megbukott, Gyurcsány Ferencnek nincs helye a baloldalon. Párttársa, az európai parlamenti képviselő Ujhelyi István szerint azonban ez nem lesz akadálya az ellenzéki együttműködésnek a baloldalon.

„Az MSZP egészen biztos, hogy nem magában indul el a 2018-as választásokon, hiszen Botka László megmondta, hogy eddig nem látott széles szövetségeben akar az Orbán utáni világról gondolkodni. Itt nem csak pártokban, hanem civil szervezetekben kell gondolkodni” – így Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

A rendkívül határozott Botka belépőjéből mára kiderült, hogy egyetlen kihívója lesz a mai jobboldali kurzusnak az pedig Botka László.

Az MSZP korábbi tárgyalópartnerei már nem ennyire optimisták a választási együttműködést illetően.

A Gyurcsány-párt szóvivője a Hír TV-nek azt mondta, az ellenzéki oldalon továbbra is együttműködési kényszer van, ezért továbbra is várják a Botka László hívását.

A Párbeszéd a DK és az MSZP vitájába nem szállna be. Botka Lászlónak viszont belépési nyilatkozatot küldtek, mert szerintük a szocialisták miniszterelnök-jelöltje számos elképzelést, például az alanyi jogon járó alapjövedelemről szólót is tőlük vette át.

„Amennyiben a két régi párt továbbra is egymás szidalmazásával, az egymásnak való beszólogatással vannak elfoglalva, akkor nehezen képzelhető el egy kormányváltás. A Párbeszéd nem a többi párttal kíván foglalkozni, ezért is javasoltuk az előválaszát gondolatát, hiszen az nem a pártokról szól, hanem a választók bevonásáról. Mi a választókkal és a kormányváltással kívánunk foglalkozni” – jelentette ki Szabó Tímea országgyűlési képviselő.

A MOMA Botka László beszéde után okafogyottnak tartja az egyeztetést az MSZP-vel. Bokros Lajos pártja kihagyná a szocialistákat a további ellenzéki összefogásból.

„Miután itt le lett választva egy elég nagy csapat, megpróbálunk velük szót váltani és szót érteni, és lehetőség szerint együttműködve nekimenni a 2018-as választásoknak, de végső esetben ha szükséges 106 MOMA-jelölttel is neki fogunk vágni a választásnak. Megpróbálunk civil szervezetekkel és további demokratikus párokkal is kapcsolatot felvenni” – így Kajdi József elnökségi tag.

Botka László szombati beszédében párttársait is kiosztotta, szerinte nincs helye az MSZP-ben azoknak sem, akik a győzelem helyett csak pozíciók osztogatásával vannak elfoglalva.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!