2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Folyamatosan nő a HIV-fertőzöttek száma hazánkban

Hír TV

2017. december 1., péntek 17:04, frissítve: péntek 18:00

Évente 200-300 új AIDS-es megbetegedést regisztrálnak Magyarországon, és 10-12-en halnak meg a betegségben. Szakemberek szerint rendszeres szűréssel ez a szám csökkenthető lenne, de a programokat az állam nem támogatja.

Hagyományosan az AIDS elleni küzdelem világnapján rendezték meg a XV. HIV/AIDS Prevenciós Verseny országos döntőjét – ezúttal egy fővárosi bevásárló központban.

„Tanárnővel készültünk, lesznek történelmi kérdések, akkor helyes óvszerhasználat meg minden HIV-vel kapcsolatos dolgok, szexuális úton terjedő betegségek, minden ehhez kapcsolatos dolog” – fogalmazott Katona Tamás László, az egyik résztvevő. 

A versenyzők gyurmából készítettek vírust, de plakátot és pólót is terveztek. A rendezők a versennyel is a fiatalok AIDS-cel kapcsolatos ismereteit szeretnék elmélyíteni, illetve felhívni a figyelmet a betegség megelőzésére.

„Alapvetően a célcsoportunk, azok fiatalok, illetve felnőttek, van egy ifjúsági és egy felnőtt kategóriánk leginkább a középiskolások figyelmét szeretnénk felhívni ezzel a versennyel egyrészt a szakmai tudásnak az elsajátítására, másrészt pedig a szellemiségünknek mint ifjúsági vöröskereszt, másrészt mint antidiszkriminációs mozgalom” – mondta el Beda Balázs, a verseny egyik szervezője.

Évente 200-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak, és 10-12 ember hal meg AIDS-ben. Szakemberek szerint rendszeres szűréssel ez a szám csökkenthető lenne.

„Gyakorlatilag ma Magyarországon rendszeres, rendszeresített HIV-szűrés, az nincsen. Alkalmanként vannak fellángolások, ilyen a Szigeten az egyhetes program során az anonim HIV-szűrés lehetősége, de rendszeres HIV-szűrés nincsen. Saját tapasztalatunk megint az, hogy kismamáknál sincsen vizsgálat, és bizony a tavalyi évben egy bizonyos kerületi terhesgondozás alatt végzett vizsgálatok során három HIV-fertőzött kismamát találtunk” – jelentette ki Újhelyi Eszter, az Egyesített Szent László és Szent István Kórház Molekuláris Biológiai Laboratórium laborvezetője.

Magyarországon a HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka gyógyszert szed. A kezelésben részesülők ugyancsak több mint 90 százaléka pedig nem fertőz és egészséges gyermeket is szülhet.

„Évente 150-200 új beteget mindig találunk, de legalább is az a közel 1800 ember, aki ma Magyarországon tudja magáról, hogy HIV-fertőzött és rendszeresen gyógyszert szed, ők már nem adják tovább a fertőzést, ők már nem fertőznek. Az a 2000-3000 ember, aki nem tudja magáról, viszont igen, és ezért kell a szűrések számát kibővíteni nemcsak nálunk, hanem ebben az egész régióban. Nem lesz nálunk olyan járvány, mint Ukrajnában, Oroszországban, ahol több millió HIV-fertőzött van, semmi jelét nem látjuk” – mondta el Szlávik János, az Egyesített Szent László és Szent István Kórház infektológusa.

Szlávik János a fiatalok szexuális szokásaiból kiindulva nem számít a fertőzések számának csökkenésére. A helyzetet tovább nehezítheti, hogy a magyar egészségügy jelenleg csak a HIV- és AIDS.betegek 30-40 százalékát ismeri.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!