2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Fölöslegesnek tartják az online pénztárgépet a taxisok

2017. január 4., szerda 18:34, frissítve: szombat 13:27

Szerintük eddig is pontos utazási és pénzforgalmi adatokat rögzítettek, ráadásul az új kasszákat be sem lehet építeni a kocsikba. A sofőröknek az sem tetszik, hogy az adatforgalomhoz szükséges internetért is fizetniük kell.

Az taxikban januártól az URH, a taxióra és a GPS mellett egy online pénztárgépnek is helyet kell szorítani.

„Ezt is levetetik a műszaki vizsgánál, nemhogy ezeket a kütyüket, szóval nem, nem is értem én egyébként ezt. Hogy képzelték, hogy nincs egy fix rögzítési pont. De nem is tudja hová tenni a készülék nagyságánál fogva. És ez a kisebb készülék” – mondta egy taxisofőr.

A Hír TV-nek nyilatkozó taxis vállalkozó szerint mindkettő fölösleges, hiszen eddig is pontosan nyomon lehetett követni a fuvarokat.

„Hát, hogy miben nyújt többet, azt én nem tudom megmondani. Ezt azok tudnák megmondani, akik ezt kitalálták, hiszen ez egy egyszerű bizonylatot kinyomtat, amin rajta van egy összeg. Míg ellentétben a taxióránál, ahol kinyomtatom a bizonylatot, ott rajta van, hogy mikor indultunk, hány kilométert mentünk, mikor végeztünk és a pontos összeg” – véli Vellner Gábor.

Az átlagosan 80 ezer forintba kerülő készülékhez december végéig lehetett 50 ezer forintos állami támogatást igényelni. Aki ezt nem tette meg, az támogatást sem kap.

– A mobilinternet pluszköltség? Az önöket terheli?

– Igen, az 2 ezer forint havonta.

A taxisokat tehát a saját költségükre ellenőrzi az adóhatóság. Az érdekképviselet ezen is változtatna.

„Kezdeményezték a kamarák és az érdekképviseletek már az elmúlt év végén, hogy ennek a hatósági ára csökkenjen, pont a felére. Hiszen nem mindegy, hogy egy non-stop közértbe folyamatosan dübörög a gép és folyik az adatkommunikáció vagy pedig egy taxi esetében, ahol napi négy-öt-hat fuvar miatt egy felesleges online kapcsolatnak a díjáról van szó” – nyilatkozta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Országszerte mintegy 26 ezer vállalkozónak kellett beszerezni az online kasszát. Köztük vannak a járműszervizek és az alkatrész-forgalmazók, a pénzváltók, a plasztikai sebészek, de a konditermek, diszkók és ruhatisztítók mellett a masszőrök is online kasszákat kell hogy használjanak.

„A tegnapi nap folyamán 12 450 darab üzembe helyezésére is sor került, ebből hordozható pénztárgépek száma 6459” – közölte korábban Tállai András adóügyekért felelős államtitkár.

Akiknek még nem érkezett meg a pénztárgép, április végéig kézzel írt számlát is adhatnak. Utána viszont akár egymillió forintra is megbírságolhatják azokat, akik nem használja a készüléket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!