2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Földlicit: az NFA szerint minden szép és jó

2016. február 11., csütörtök 19:36, frissítve: csütörtök 20:20

Három nyertes szerzett 300 hektárnál több földet az árveréseken. A Nemzeti Földalap azt mondja, hogy a nyertesek 38 százaléka fiatal gazda.

„Az összesítéseink alapján három olyan személy van, aki 300 hektár fölötti területet vásárolt vagy nyert meg az árveréseken.” A Nemzeti Földalap vezetője egy konferencián beszélt az állami földek privatizációjának első tapasztalatairól. Nagy János megjegyezte: az elővásárlási jog miatt nem biztos, hogy a nyertesek tulajdonosok lesznek.


„Aki 300 hektárnál több földet szeretne megvásárolni, az nem tudja, a földhivatal nem fogja bejegyezni. Minden földre egyenként köt szerződést az NFA. És amikor eléri a 300 hektáros földtulajdoni maximális törvényi határt a kérelmező, már nem fogja bejegyezni arra a földterületre a tulajdonjogát a földhivatal, vagy hát a kormányhivatal most már. És az a terület marad állami tulajdonban” – mondta el  az NFA elnöke.

A privatizáció nyerteseinek nem kell zsebből fizetniük, kedvezményes kamatra kapnak hitelt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól. Az önrész 10 százalék, ha a bérlő vette meg a területet. Mindenki másnak a vételár 20 százalékát kell letennie.

„A legmagasabb hitelösszeg pedig 300 millió forint. Itt egy picit megállnék: a 300 millió forint úgy értendő, hogy ez akár igénybe vehető egyetlenegy földrészlet megvásárlásához is, viszont ha valaki több földrészlet megvásárlásához kívánja igénybe venni a hitelkonstrukciót, akkor az egyes földrészletekre felhasznált hitelkeretet össze kell számítani, és így egy főre számítva sem haladhatja meg az összes ügylete a 300 millió forintot” – fejtette ki Sebestyén Róbert az MFB igazgatója.

A földalap számításai szerint az első körben privatizált parcellák 38 százaléka fiatal gazdákhoz került.

„A liciteknél nincs külön preferálva úgymond, hogy fiatal gazda egy licitáló. Ott ugye a legjobb ajánlattevővel fognak szerződést kötni. Utána van egy földtörvénybeli sorrend, tehát a földtörvényben meghatározott preferenciák szerint tud mondjuk egy fiatal gazda élni az elővásárlási joggal” – mondta el Weisz Miklós a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének társelnöke.

Korábban, amikor az állam még nem privatizálta, hanem csak művelésbe adta a tulajdonában lévő földeket, pluszpont járt azért, ha a pályázó fiatal gazda. Ellenzéki pártok számításai szerint az állami területek mindössze ötöde került családi gazdaságokhoz, a földek négyötödét nagygazdaságok vezetői, politikához közel álló üzletemberek és külföldiek szerezték meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!