2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Fokozzák a titkolózást a kormánypártok

2016. június 5., vasárnap 21:00, frissítve: szerda 10:10

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága külön mellékletben rögzítené, hogy milyen esetekben rejthetik el gazdálkodásukat a nyilvánosság elől a köztulajdonú cégek tizenöt, illetve harminc évre.

Harminc évig titkolhatja a Paksi Atomerőmű, hogy mennyiért veszi a fűtőanyagot az oroszoktól. A nukleáris létesítményt a törvénymódosító javaslat külön nevesíti. De vannak benne olyan gumiszabályok is, amelyekre hivatkozva az összes állami vagy önkormányzati cég elrejtheti gazdálkodását a nyilvánosság elől. Ilyen általános indok például a stratégiai célok megvalósítása.

Kapkodnak a kormánypártok – mondja az LMP képviselője. „A kormányzat pontosan látja, hogy a közvélemény-kutatások és annyi más egyre inkább jelzi azt, hogy fogy körülötte a levegő, fogy a türelem, és eszeveszett további lopásba kezdtek bele, mert ami itt történik és ez a titkosítás, bizony nem szól másról” – jelentette ki Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő.

A szocialisták szerint ugyanarról van szó, mint amikor a jegybanki alapítványok pénzügyeit igyekeztek titkosítani a kormánypártok. „Nem csodálkozom rajta, hiszen az elmúlt időszakban inkább az derült ki, hogy rokonok, barátok, Fidesz-közeli cégek járnak jól állami cégekkel kötött szerződések miatt. A rendes bíróságoknak még így is marad lehetőségük, hogy mérlegeljenek, mi az, ami aránytalan sérelmet okozhat egy állami cégnek az üzleti titok tekintetében. De én nagyon bízom abban, hogy az eddigi gyakorlat folytatódik, és megismerhetjük, valójában mire költik el a pénzünket” – közölte Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese.

Csak az üzletvitellel kapcsolatos döntések nem kerülnek nyilvánosságra – ezt már a nemzetgazdasági miniszter mondta. „Ezeknek a cégeknek a többsége piaci szereplőkkel méretődik meg, piaci szereplőkkel versenyez. Amikor egy-egy ilyen szerződésnek a nyilvánosságra hozatala piaci érdeket sérthet, magának a cégnek az érdekeit sértheti. Hát ezért kell mérlegelni minden egyes ilyen ügyben. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a cégnek a mérlege ne lenne nyilvános, az a továbbiakban is nyilvános lesz” – nyilatkozta a Hír TV-nek Varga Mihály.

A köztulajdonú cégek gazdálkodásának titkosítása a jövő évi költségvetést megalapozó törvénycsomag része.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!