2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Fokozottan vigyázzunk a háziállatokra az ünnepen

2017. augusztus 20., vasárnap 11:06

Minden évben több száz kutya szökik meg augusztus 20-án, mert megijednek az ünnepi tűzijátékoktól. A szakemberek azt mondják: ilyenkor akár 10-15 kilométert is megtehetnek az elkóborolt állatok.

„Nagyon fontos, hogy a tűzijáték olyan fény- és hanghatással jár, ami az állatok számára sokkos állapotot eredményezhet. Nyilván a nem normális állapot az akár harapást, marást is előidézhet, illetve hát az állataink, azok elszökhetnek, és akár több kilométer távolságra, s az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy nagyon sok állat nem is tér haza, mielőtt megtalálnák őket, elüti őket egy autó, vagy bármi egyéb baj érheti őket” – figyelmeztetett az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője, Seres Zoltán.

A hatéves Rony kutyának már volt rossz tapasztalata, gazdái egyszer magukkal vitték az ünnepre. „Akkor nem futott el, de mellettünk vagy a hátunk  mögött folyamatosan védeni próbált minket vagy bújt el a hang, a tűzijátéktól” – emlékezett vissza a gazdája. A kutyus azóta jó kezekben van, a dédinél marad a tűzijáték idején. A szakemberek is ezt tanácsolják, hogy a kedvencek maradjanak otthon, lehetőleg lesötétített szobában.

Az LMP a gazdák felelősségét hangsúlyozta. „Nekem is van két kutyám, én is eldöntöm, hogy otthon töltöm az augusztus 20-át, és rájuk vigyázok vagy pedig nézem a látványt, itt azt gondolom, hogy van a gazdáknak teendője, de nem az, hogy mások örömét ilyen módon korlátozzuk” – vélte Ábrahám Júlia elnökségi tag.

Ha egy állat mégis elszökne, akkor érdemes 10-15 kilométeres körzetben keresni, mert egy órán belül ekkora távolságra is elkóborolhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!