2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Fogynak az éhségsztrájkoló menekültek Röszkénél

2016. július 25., hétfő 19:23, frissítve: hétfő 19:50

Fogyatkoznak az éhségsztrájkoló migránsok a magyar–szerb határnál. Eredetileg több százan indultak el Belgrádból, Röszkéhez viszont már csak 130-an érkeztek meg vasárnap. Egy nappal később már csak 40-en éhségsztrájkoltak azért, hogy beengedjék őket Magyarországra. A tiltakozók valamennyien fiatal férfiak, és Németországba mennének tovább.

Belgrádból indult az említett csoport a hétvégén, és nagyjából 100 méterre a magyar határtól táborozott le. Többen éhségsztrájkba kezdtek, az ellen tiltakoznak, hogy Magyarország napi 30 főt enged át a szerb oldalról. „Éhségsztrájkolunk, semmit nem eszünk. Mint láthatják, az élelem ott van, senki nem akar enni, csak iszunk és ülünk egész nap” – közölte Abdul Malek afgán menekült.

A menekültek egy részét már egyszer kitoloncolták Magyarországról. „A menekültválság nem olyan kérdés, amelyet egy országnak kellene elrendeznie. Ez globális kérdés. Figyelmet akarunk, hogy ránk figyeljenek a világ vezetői” – mondta egy másik afgán menekült.

A migránsok pedig azt ígérték, hogy békésen fognak demonstrálni. Szerbiában a hatóságok szerint több mint 3000 migráns rekedt. „Talán átlépem a magyar határt, talán Magyarország nem zárja le a határát, mert már majdnem ott vagyunk, és gyalogolni fogunk, és megérdemlem, hogy Magyarország ezért cserébe azt mondja: igen, átlépheted a határt” – vélekedett egy pakisztáni migráns.

Az idén már 100 ezer migráns haladt keresztül Szerbián, de Magyarországra már nem tudnak bejutni. A visszatoloncolt menekültek vagy menedéket kérnek, vagy kiutasítják őket, de többségük megpróbál továbbmenni nyugat felé.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!