2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belföld

Fodor: Az ellenzéknek szembe kell nézni a múlt hibáival + Videó

„Az SZDSZ-t nem lehet újjáéleszteni. Az én fejemben föl se merül ilyen gondolat, eszem ágában sincs” – jelentette ki Fodor Gábor, a párt korábbi elnöke vasárnap este a Hír TV Versus című műsorában.

Fodor Gábor a 2009-es EP-választási kudarc után, alig egy évvel megválasztása után, távozott az SZDSZ éléről, majd a frakcióból, és a pártot is elhagyta. Jelenleg a Szabadságért Alapítvány elnöke.

Az SZDSZ történetéről szólva elmondta: bár sokan ősbűnként tartják számon, hogy 1994-ben az MSZP-vel koalícióra léptek, ő ma is úgy látja, hogy ez az ország érdeke volt, hiszen hazánk nem tudott volna kijönni a nemzetközi karanténból, ha a posztkommunisták egyedül alakítanak kormányt. Nem értett egyet azzal a megállapítással, hogy a párt haláltusája ekkor kezdődött el, szerinte az sem igaz, hogy a választóik nem helyeselték volna a lépést. Az SZDSZ akkor követett el súlyos hibát, amikor 1996-ban – miután fölöslegessé vált – nem lépett ki a koalícióból. Hiszen – mint megjegyezte – ekkorra sikerült konszolidálni az országot, így mindaz sikerült, amiért beléptek.

Ma már úgy látja, hogy a Gyurcsány-kormány minisztereként még keményebbnek kellett volna lennie, az ország jelenlegi helyzetéért pedig magát is felelősnek érzi. Továbbá úgy látja, azonnal fel kellett volna állnia, amikor a saját frakciója nem támogatta elnöki programját. (Az SZDSZ-en belüli harcokról itt és itt olvashat bővebben.)

„Nem lehet mindent visszacsinálni”

Fodor szerint szembe kell nézni azzal, hogy nem lehet mindent visszacsinálni, amit az Orbán-kormány létrehozott. „A választók nem azért szavaztak ilyen mértékben a szocialista–liberális koalíció ellen, hogy mi visszatérjünk egy olyan modellhez, amiről ítéletet mondtak” – fogalmazott. Meggyőződése, hogy az ellenzéknek csak akkor lehet esélye a jövőben, ha egy morális megújuláson is átesik, szembenéz a hibáival. „Ha most választások lennének, simán nyerne a Fidesz” – tette hozzá.

Az új választójogi törvény kapcsán fenntartotta korábbi véleményét, mely szerint olyan jogszabályt fogadott el a Fidesz, amely segíti a győzelmét, azonban könnyen lehet, hogy a párt saját csapdájába esik. „Jelenleg úgy tűnik, hogy neki kedvez, de egy év múlva nem biztos, hogy így néz majd ki” – mondta.


Az LMP egészen másfajta, mint az SZDSZ, inkább balos beütésű mozgalom. Szimpatikus vonásai ellenére tisztázatlan politikai profillal rendelkező párt, amely sok mindent és annak ellenkezőjét is akarja egyszerre – fogalmazott az egykori szabad demokrata a sokak által utódnak tekintett tömörülésről.

Fodor vár

Saját jövőbeli szerepvállalásáról elmondta: bár sokan keresték, a létező törekvések közül sehová sem szeretne csatlakozni, de még csak nem is szavazna rájuk. Egy olyan pártra vár, amely hiteles, őszintén szembenéz a múltjával, és értelmes programot ad. Ilyet azonban nem lát. Úgy vélte, ahhoz, hogy az ország sikeres legyen, együttműködés kell jobboldal, baloldal és liberálisok között, legalább néhány kérdésben.

És hogy az SZDSZ-nek volt-e köze a klasszikus, XIX. századi liberális eszmékhez? Fodor szerint bizonyos korszakaiban igen, még ha sokszor igencsak el is távolodott azoktól. Ennek ellenére ma is úgy látja, hogy a pártnak jelentős és pozitív szerepe volt a magyar történelemben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!