2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:10

Nem tud az alternatív focioktatás bevezetéséről Varga

2015. november 9., hétfő 20:23, frissítve: kedd 09:36

A nemzetgazdasági miniszter nem tud az alternatív iskolai focioktatás bevezetéséről, annak pénzügyi vonatkozásáról sem tudott beszélni. Az elképzelés nem újdonság: azt már 2004-ben kidolgozta a Bozsik-program intézeti igazgatója, amit akkreditáltak is.

A focit ezentúl iskolában is oktathatnák. Az emberi erőforrások minisztere úgy módosítaná a nemzeti kerettantervet, hogy heti két órában futballt is lehessen oktatni csaknem tíz másik sportág mellett. Az iskolák és a diákok ezt alternatívaként választhatnák. A program nem újdonság, azt a Bozsik-program volt intézményi igazgatója már 2004-ben kidolgozta az Oktatási Minisztérium egyik tagintézménye számára, amelyet akkreditáltak is. Baranyai István a tanulmányban konkrétan leírta, hogy milyen pályaméreteket és milyen végzettségű tanárok szükségesek a programban. 6-7 éveseknél például négy-négy elleni játékot, 15x20 méteres pályát, 1x1 méteres kapukat javasolt. A korosztállyal a pálya- és a kapuméret is nőtt volna.

„A legnagyobbak legalábbis az általános iskolában ebben a tekintetben 12-13 évesek, 8-an 8 ellen játszanak, plusz kapus, ötször kétméteres kapura és négyes labdával” – mondta Baranyai István, a Bozsik-program volt intézeti igazgatója. „Bárki oktathatja, aki pedagógus. De ezen belül elsősorban alsó tagozatban az, aki testnevelés szakkollégiumot végzett, felső tagozatban az, aki tanárképző főiskolával rendelkezik testnevelő tanárként, vagy középiskolában testnevelési egyetem, vagy azzal egyenértékű testnevelő tanári végzettséggel” – tette hozzá.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint gond az, hogy erre az iskolák infrastrukturálisan nincsenek felkészülve. „El kellene látni minden települést megfelelő minőségű, beszéljünk tornaszobáról. A jelenlegi helyzet az, hogy a tavaszi felmérések alapján az iskolák 20-25 százalékban még mindig nincs tornaszoba sem” – mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke.

A személyi feltételek sem hiánytalanok – ezt már a PMFC Akadémia vezetője mondja. Bár Kulcsár Árpád szerint, ha a tömegsport a cél, akkor jó az elképzelés. „Ezt egy ötvenéves tanárnéni valószínűleg nem fogja nekik tudni megmutatni, de adott esetben én azt gondolom, hogy csak-csak van minden iskolában olyan testnevelő tanár férfi, aki valamilyen szinten találkozott már a futballal” – nyilatkozta Kulcsár Árpád, a PMFC Akadémia vezetője.

A nemzetgazdasági miniszter egyelőre még nem hallott a tervezetről. „Hogyan tudják megvalósítani ezt az iskolák, ezt a magas szintű képzést, ha nem kapnak rá pénzt?” – tette fel a kérdést a riporter. „Nincsenek információm erről, úgyhogy a kollégámat kérdezze erről!” – válaszolta Varga Mihály. Kérdeztük őt is. Balog Zoltán szerint lesz rá pénz. „Ha valaki ezt választja, megteremtjük a feltételeket, mert ez a dolgunk” – hangsúlyozta Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Balog Zoltán szerint ezért van erre szükség, mert a nemzeti alaptanterv kísérleti fázisán túl vannak. „Most ezeket a területeket szeretnék megújítani, így nemcsak a sportoktatást, hanem az énekoktatást is.”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!