2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Fizet a MÁV az új munkaerőért

2017. március 16., csütörtök 14:54, frissítve: csütörtök 18:47

Beszervezési fejpénzzel enyhítené a munkaerőhiányt a MÁV. Több tízezer forintos egyszeri juttatásra számíthatnak azok a dolgozók, akik új munkavállalót visznek a vasúthoz. Az új gyakorlatról az állami cég hallgat, a nemzetgazdasági miniszter pedig csak általánosságban válaszolt.

Adminisztratív dolgozók, biztonsági berendezést kezelő műszerészek és felsővezeték-szerelők. Néhány vasutas szakma, ahova azonnali kezdéssel keresnek dolgozókat.

A MÁV azonban nem vár a jelentkezőkre, a vasutasokat is toborzásra ösztönzik.

„A szomszéd úriembernek épp pont nincsen munkája, valahonnan épp pont elveszítette, akkor rábeszéli, hogy gyere, nézd meg itt, a vasúton milyen az élet, milyen a jövedelem. Gyere ide, a vasútra dolgozni!” – mondta a Vasutasok Szakszervezetének elnöke, Meleg János.

A MÁV pedig nem lesz hálátlan. A hétfőn aláírt bérmegállapodás részeként ugyanis azok, akik hiányszakmára szerveznek be új dolgozót, egyfajta fejpénzt kapnak.

„A munkavállaló egy 35 ezer forintos díjban részsül. Ha kettőt szervez, akkor 70 ezer forintot fog kapni érte” – tette hozzá Meleg János.

Úgy tudjuk, nincsen megkötés arra, hogy ki hány új embert hozhat, illetve hogy az új munkatársaknak mennyi ideig kell a vasúttársaságnál dolgozniuk. Egyedül az a feltétel, hogy az új embereknek el kell végezniük a szükséges szakképesítési tanfolyamokat. Szerettük volna megtudni a MÁV-tól azt is, hogy mennyit szánnak erre a programra, ám adásunkig nem is reagáltak megkereséseinkre.

A nemzetgazdasági miniszter viszont válaszolt, igaz, kitérően. Azt mondta, a munkaerőhiány kezelésének módja a vállalatok menedzsmentjére van bízva. Arról pedig nem beszélt, hogy más állami cégnél is lesz-e hasonló ösztönző.

„Az a célunk, hogy a következő három évben egy nagyon komoly bérfejlesztés valósuljon meg és a béren keresztül legyen vonzó egy MÁV alkalmazottjának vagy dolgozójának lenni. Természetesen ehhez a MÁV-nak is kell mindenféle ösztönzőket és lépéseket tennie” – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály.

A MÁV és a szakszervezetek a munkaerőhiány kezelésén túl a bérek emelésében is megállapodtak.

Mivel idén jelentősen nőtt a minimálbér és a szakmunkásbér-minimum, ezért a bérfeszültségek kezelésére áprilistól, januárig visszamenőleg, minden dolgozó 10 százalékkal magasabb bért fog kapni. Akiknek a fizetését a leginkább megközelíti az emelkedő minimálbér, az további 3 százalékot kap. Jövőre 12 százalékkal, 2019-ben pedig további 5 százalékkal nőnek a vasutasok bérei.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!