"Fillérekért" állami földek? Óriási kárt okozhatott az osztrák cég + Videó

KK, 2012. június 27., szerda 16:05, frissítve: szerda 22:54
Milliárdos károkat okozhatott a magyar államnak egy húsz éve lebonyolított földhaszonbérleti szerződés. Az osztrák tulajdonú Hubertus Bt. jóval áron alul szerezte meg a nagybereki termőföldet, közel száz évre. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és a társaság is pert indított.

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint legalább 7-8 milliárdos kár érhette a magyar államot a Somogy megyei nagybereki földhaszonbérleti szerződések miatt. Budai Gyula álláspontja szerint az osztrák tulajdonú Hubertus Bt. húsz éve 7725 hektár földet bérelt a magyar államtól hektáronként 10 forintért, ami jóval a piaci ár alatt van. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet kezdeményezte a 99 évre kötött földbérleti szerződés felbontását, a Hubertus Bt. azonban szabályosnak és jogszerűnek tartja a szerződést és pert indított a Kaposvári Törvényszéken.

Az állam képviselője szerint nemcsak az irreálisan alacsony bérleti díj miatt jó erkölcsbe ütköző a szerződés, hanem azért is, mert sok ponton egyébként is jogszabályba ütköző.

A Hubertus Bt. képviselői úgy fogalmaztak, a cég ellen egész pályás letámadás folyik, miközben szerintük tárgyalásos úton tisztázni lehetett volna a vitás kérdéseket. A Kaposvári Törvényszéken az NFA is pert indított, jogi úton szeretnék elérni a földbérleti szerződés felmondását.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés