2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Figyelemelterelés a lázári bürokráciacsökkentés?

2016. február 21., vasárnap 17:21, frissítve: vasárnap 17:41

A pedagógusok után az orvosok papírmunkáit is csökkentené a kormány. A Szent Imre Kórház volt igazgatója szerint az intézkedéssel a valódi problémákról akarják a figyelmet elterelni. László István, a Demokratikus Koalíció egészségügyi politikusa szerint a bürokráciacsökkentés fontos, de nem életbevágó.

„Az egészségügyben és az oktatásban is van szerintem felesleges bürokrácia, amivel megterheljük a pedagógusokat és megterheljük az orvosokat.” – Csütörtökön beszélt arról Lázár János, hogy a pedagógusok után az orvosoknak sem kell majd papírmunkával tölteni az időt. A kancelláriaminiszter azt mondta: a szakmával egyeztetnek arról, milyen felesleges jelentéskötelezettségi tételeket lehet eltörölni.

„Tudunk nekik segíteni. A bürokráciacsökkentés mindenkinek jó. Az egészségügyben és az oktatásban létszámleépítést nem tervezünk, nincsenek is rajta azon a listán egészségügyi vagy oktatási szervezetek, amelynek az átszervezéséről dönt a kormány. Azzal akarunk segíteni, hogy egy egészségügyi dolgozónak vagy egy oktatásban dolgozónak […] kevesebb legyen a munkaterhe” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

A Péterfy Sándor utcai Kórház a közép-magyarországi régió legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, majdnem félmillió budapesti folyamatos ellátásáról gondoskodik. Fizetőképtelenség, tartozásfelhalmozás, vagyonvesztés – ezeket tárta fel az intézményben az Állami Számvevőszék legutóbbi vizsgálatakor. Az is kiderült: hogy a műszerek többsége elavult vagy használhatatlan a kórházban.

A Szent Imre Kórház volt igazgatója szerint ezekről akarja elterelni a kormány a figyelmet a bürokráciacsökkentéssel. László Imre, a Demokratikus Koalíció egészségügyi kabinetvezetője szerint az adminisztrációs terhek csökkentése fontos, de nem kardinális probléma. „Annyi tükröződik ebből, hogy törődnek az egészségüggyel. Nem azokkal a pontokkal, nézze… a káderhiány, a bér, a fizetés, a leromlott műszerek, az épületeknek az állapota. Soroljam? Az adminisztráció ma nem áll ott elől. Ez csak egy látszatintézkedés” – nyilatkozta László Imre.

A volt kórházigazgató szerint a bürokráciacsökkentéssel nem lesznek rövidebbek a várólisták sem. Az egészségbiztosító felmérés szerint januárban 35 ezren vártak valamilyen műtétre az országban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!