2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Fideszes pálfordulás: Zuschlaggal kivételt tettek

Hír TV

2016. július 23., szombat 16:20, frissítve: szombat 21:16

A tartalom alapján ítéli meg két ellenzéki párt is a nyilatkozatokat. Az LMP és a Jobbik sem azt nézi elsősorban, hogy ki nyilatkozott, hanem azt, hogy mit. Kormánypárti politikusok a Rogán Antalt érő korrupciós vádakat rendre azzal söprik le az asztalról, hogy bűnözőknek nem hisznek. Zuschlag Jánossal viszont kivételt tettek.

Június közepén az egykori olajmaffiózó, Portik Tamás azt vallotta tanúként a bíróságon, hogy tízmillió forint kenőpénzt adott át Rogán Antalnak, amikor a politikus még Budapest Belvárosának polgármestere volt.

Egy hónappal később egy másik alvilági figura, a diszkópápaként emlegetett Vizoviczki László egyik embere vádolta meg korrupcióval Rogán Antalt egy interjúban.

Rogán Antal tagad. „Még egyszer mondom, bűnözők állításával nem kívánok foglalkozni, ez a hatóságok dolga meg az ügyvédeim dolga” – jelentette ki a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Hír TV-nek.

Ugyanezzel a mondattal söpörte le az asztalról a Rogán Antalt érő korrupciós vádat a miniszterelnök: „Ha egy bűnöző megvádol egy magyar kormánytagot, az még a miniszterelnökkel való beszélgetésre se elegendő ok” – mondta az üggyel kapcsolatban Orbán Viktor.

És Lázár János kancelláriaminiszter is: „Köztörvényes bűnözők egy része jogerősen elítélve vádol egy politikust. Nem lehet függetleníteni magunkat attól, hogy ki mondja, és nemcsak azt kell meghalljuk, hogy mit mondanak, hanem azt is, hogy ki mondja. Köztörvényes bűnözők vádolnak politikusokat” – jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt heti sajtótájékoztatóján.

Mint ismeretes, a 2014-es választási kampányra időzítve adták ki Zuschlag János visszaemlékezését. A volt szocialista politikus fél évvel korábban szabadult a börtönből. A könyvben azt állítja, hogy politikai visszavonulásának ötvenmillió forint volt az ára, a pénzt pedig az MSZP feketekasszájából fizették ki neki.

A Zuschlag-memoár megjelenésének idején a Fidesz parlamenti frakcióvezetője Rogán Antal volt, akit akkoriban még foglalkoztatott egy jogerősen elítélt személy állítása: „Annyit láttam, amennyi a sajtóban megjelent, és azt tudom mondani, ezt egy újabb olyan ügynek gondolom, hogy a szocialista párt vezetőinek magyarázatot kell adniuk” – fogalmazott 2014 márciusában Rogán Antal.

A fideszes politikus pálfordulása a Jobbikot nem lepte meg. „Amikor a Fidesznek a politikai érdeke úgy kívánja, akkor nagyon szívesen kokettál bűnözőkkel, nagyon szívesen ad bűnözőknek a véleményére, hogyha ebből politikai tőkét tud kovácsolni, vagy politikai ellenfeleit tudja kellemetlen helyzetbe hozni. Úgy gondolom, nem azt kell vizsgálni, hogy ki mond egy állítást, hanem azt, hogy ez az állítás megfelel-e a valóságnak” – jegyezte meg Szávay István, a párt országgyűlési képviselője.

LMP: A bűnözők szavára néha figyelni kell

Tartalma szerint ítél meg egy-egy nyilatkozatot az LMP társelnöke is. „Mi is úgy gondoljuk, hogy a bűnözők szavára néha figyelni kell. Mi is oda szoktunk figyelni egyes kormánytagoknak a szavára, ez mindenképpen lényeges információkat is adhat, függetlenül attól, hogy ki mondja” – nyilatkozta Hadházy Ákos.

„Jól tudjuk, hogy Portik Tamás esetében 2010 előtt – erről a sajtó is hírt adott – mi történt. Az történt, hogy ő akkor a szocialisták akkori titkosszolgálati főnökével találkozott, és a beszélgetésen arról egyeztek meg, arról egyeztettek, hogy hogyan járatnak le fideszes politikusokat, köztük Rogán Antalt. Hát ez zajlik most, úgy látszik, a szocialisták újra megadták a megbízást” – reagált Halász János, a nagyobbik kormánypárt frakciószóvivője.

Portik Tamás jogerősen elítélt bűnöző, 15 évet kapott a Prisztás-gyilkosságért. Vizoviczki László viszont egyelőre csak vádlott, az ő büntetőügyeiben nincs még ítélet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!