2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Fideszes győzelem a szentendrei időközin

2017. január 15., vasárnap 21:45, frissítve: hétfő 13:20

A Jobbik-baloldal technikai koalíció próbája - így jellemezte a hét közben a Heti Válasz publicistája a vasárnapi időközi választást Szentendrén. A mostani felállás azonban nem hozott sikert: az önkormányzati helyet a Fidesz-KDNP színeiben induló Négyessy Katalin nyerte a Pest megyei városban. Az ellenzék nagy része beállt egy civil jelölt mögé - még a Jobbik sem indított saját embert, de Helyes Imre 40-el kevesebb szavazatot kapott mint a győztes. Az LMP ragaszkodott a saját indulóhoz - Drávucz Zsolt végül csak 17 voksot kapott, így ez döntően nem befolyásolta a választást.

Megférnek egymás mellett a szentendrei képviselőjelöltek – legalábbis plakáton. A környéken nem is volt olyan oszlop, amely ne a vasárnapi időközi választásra buzdítaná a 7. választókerületben élőket. A korábbi fideszes képviselő halála miatt ugyanis megüresedett egy hely a képviselő-testületben, ezért írtak ki most új voksolást.

„Rendben volt minden, semmi rendbontás, nyugalom és béke volt” – mondta Wagner Éva, a szavazatszámláló bizottság elnökhelyettese.

A parlamenti pártok közül csak a Fidesz–KDNP és az LMP indított jelöltet.

„Mi senki ellen nem állítunk jelöltet, mi az LMP-s szavazóbázisunkért állítunk jelöltet, itt 2014-ben, ebben a körzetben, nem tudom, mennyire ismeri vagy tudja, 13 százalék fölötti eredményt ért el az LMP, azért ez minket arra predesztinál, hogy az akkori szavazóinkat és reményeim szerint azóta növekvő szavazóbázisunkat meg kell tisztelni azzal, hogy választási lehetőséget kapjanak, LMP-s választási lehetőséget” – jelentette ki Drávucz Zsolt, az LMP szentendrei jelöltje.

A Jobbik az utolsó pillanatban szállt ki a versenyből. „Szentendrén annyi történt, hogy a Jobbiknak lett volna saját jelöltje, egy magasan kvalifikált szakember, aki az utolsó pillanatban visszamondta a jelöltségét, és úgy hozta a helyzet, hogy már nem volt időnk új jelöltet állítani, ezért nem indított a Jobbik önálló jelöltet” – közölte Jakab Péter szóvivő.

A baloldali pártok saját jelölt helyett inkább a Társaság az Élhető Szentendréért képviselője mögé sorakoztak fel. A Magyar Szocialista Párt például szórólapokkal is kampányolt Helyes Imre érdekében. A Hír TV által megkérdezett politikai elemzők szerint 2018-ban is több településen alakulhat ki hasonló felállás.

„Alapvetően 1990 óta jellemző a helyi önkormányzati választásokra, hogy a pártok egy része, kisebb településen inkább egy civil jelöltet támogatnak, sokszor a helybeliek jól tudják, hogy az adott civil jelölt jobboldali vagy baloldali, de úgy gondolják ilyenkor a nagy pártok, hogy érdemesebb nem feltüntetni a logójukat, és így vinni sikerre azt az embert, aki közelebb áll hozzá. Szerintem helyi szinten továbbra is fogják önkormányzati választásokon így maximalizálni a szavazatokat, országgyűlési választásokon azért inkább az emberek pártokra szavaznak…, ott általában kevésbé működik az, hogy egy civil jelölt mögé elrejtőzve jelenjenek meg a pártok” – magyarázta Boros Tamás elemző.

A szentendrei időközi választás végeredménye a helyi képviselő-testület erőviszonyait nem befolyásolja majd, ott továbbra is marad kormánypárti többség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!