2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Fideszes belharc – egymást rúgják ki a párt politikusai

2016. szeptember 2., péntek 20:07, frissítve: szombat 15:47

Fideszes belharc dúl Hatvanban. A város korábbi polgármestere, azaz Kövér László embere harcol a jelenlegi városvezetővel, Mészáros Lőrinc támogatottjával. A régi vonalasok és az új generációs fideszesek ellentéte vezethetett a belharchoz. A Fidesz frakcióvezetője szerint egy demokratikus pártban természetesek a viták.

Már egy éve a fideszes belharctól hangos Hatvan városa. A település előző polgármestere, a jelenlegi fejlesztési államtitkár Szabó Zsolt és a mostani városvezető, Horváth Richárd egymást rúgták ki a helyi Fideszből, amikor lehetőségük volt rá. Most épp Horváth Richárd áll vesztésre.

Nem távolodtunk el a Fidesztől, továbbra is Fidesz-tagnak tartjuk magunkat.
– Akkor nem mond le?
Természetesem nem – mondta Horváth Richárd.

A polgármesternek befolyásos pártfogója van, felcsúti kollégája, Mészáros Lőrinc adott neki írásbeli ajánlást, hogy tagja lehessen a napokban újjáalakított hatvani pártszervezetnek. Ám a választókerületi elnök – aki nem más, mint politikai ellenlábasa – nem törődött a magas rangú támogatóval.

Ez Szabó Zsoltnak volt a döntése, ő mint választókerületi elnök úr ezt megtehette és megtette.
– Tud erről Mészáros Lőrinc, beszéltek arról, mert gondolom, baráti kapcsolatban vannak?
Természetesen tud róla – tette hozzá Horváth Richárd.

Horváth Richárd Magyarország élőben című műsorukban is beszélt a belharcról. Tekintse meg az interjút:

Ez egy belső dolga a szervezetnek, hogy a Fidesz hogy építi föl magát, hogyan működik, mint működik, ez teljesen ide vonatkozik ez nem Mészáros Lőrinc kérdése, nem is értem, én nem tudom összekötni a két gondolatot.
– Ő ajánlotta Horváth Richárdot.
Ez elképzelhető, de most nem értem, hogy ez miben jelent mást.

A volt polgármester azt mondja: kollégája alkalmatlan a város vezetésére, többek között korrupcióval vádolja kollégáját.

„Beadtak olyan pályázatot, ahol kerékpárút építése volt a cél, és a kerékpárút-építésnél feltüntettek egy bizonyos távolságot, de valójában a távolság több száz méterrel kevesebb, tehát kvázi ellentmondó adatok voltak benne. most ezek olyan hibák, amikkel nem lehet mit kezdeni” – tette hozzá Szabó Zsolt.

A helyi viszonyokat ismerők szerint – akik nem akartak a Hír TV kamerája elé állni – Szabó Zsolt a Fidesz választmányi elnökének, Kövér Lászlónak a támogatását élvezi, aki a napokban kifakadt a szerinte urizáló életmódot folytató fideszesekre, mások mellett Mészáros Lőrincre. A párt frakcióvezetője is elismeri a hatvani Fideszt feszítő ellentéteket.

„Lehet persze ezt a tárgyi vitát adott esetben háborúnak is minősíteni, akkor kérdés, hogyha ez háború, akkor hogy minősítjük azt az esetet, amikor tankkal lövik egymást az emberek. Én a háborút inkább csak egy szimbólumként értékelem, de szerintem ez rossz szimbólum, ez egy vita” – fejtette ki Kósa Lajos.

Az MSZP szerint a Fideszben belső leszámolás zajlik.

„Itt egy fideszes mondta ki egy fideszesről, még akkor is, ha most az egyik felet kizárták a pártból, nyilván ők ismerik legjobban egymásnak a közpénzekkel való visszaélési mechanizmusát, hiszen ők ismerik egymást legjobban. Ha egy fideszes egy fideszest korrupcióval vádol és azzal, hogy nem a város érdekeit képviselte, azt hiszem, az a legsúlyosabb és azt hiszem, a legmegalapozottabb vád is” – vélekedett Budai Bernadett, a párt szóvivője.

A hatvani Fideszből a napokban a polgármesteren kívül további 35 korábbi tagot is kizártak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!