2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Fideszes ultimátum: Szél Bernadett vagy a Soros-terv napirendre vétele

Hír TV

2018. január 16., kedd 20:03, frissítve: kedd 21:23

Elkerülheti Orbán Viktor, hogy őt is meghallgassa a nemzetbiztonsági bizottság Soros Györggyel és tervével kapcsolatban. A Fidesz ultimátumot adott az LMP-nek: ha az ellenzéki párt ragaszkodik Szél Bernadett részvételéhez a bizottsági ülésen, akkor a kormánypárti többség nem engedi napirendre venni a kormányzati propagandában sokszor emlegetett Soros-tervet, és ezáltal ellehetetlenítik a miniszterelnök ellenzék által kezdeményezett meghallgatását is.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának üléséről száműzné Szél Bernadettet a testület fideszes alelnöke. Az ülést az úgynevezett Soros-terv miatt hívnák össze. A Fidesz arra hivatkozik, hogy a miniszterelnök-jelölt korábban kapcsolatban állt egy Soros-által támogatott szervezettel.

„Én egyetértek Németh Szilárd úrral. Egy olyan ülésen, ahol a téma a Soros-hálózat működése, egy olyan képviselő ne vegyen részt, aki teljesen nyilvánvalóan a Soros-hálózathoz kötődik, onnan jött, korábban egy Soros-hálózatnál finanszírozott szervezet, ráadásul kifejezetten a migrációt elősegítő szervezetnek a fizetett munkatársa volt” – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint Németh Szilárd nincs tisztában a bizottság szervezeti felépítésével. „Németh alelnök úr összekeveri a Fidesz pártrendezvényét a nemzetbiztonsági bizottság ülésével. Szél Bernadett tagja a nemzetbiztonsági bizottságnak, minden joga megvan ott lenni, sőt mi több joga és kötelessége ott lenni. Egészen elképesztő, amit Németh Szilárd mond, és jól mutatja a Fidesz demokrácia felfogását, a parlamentarizmusról alkotott véleményét, hogy egyáltalán ilyen mondatok elhangozhatnak, abszurdnak tartom és ha ilyen kezdeményezés érkezne, ezeket mint a magyar jogszabállyal ellentétes, figyelembe sem fogom venni” – fejtette ki Molnár Zsolt.

A Jobbik is jogtalannak tartja a képviselő kitiltását. „Németh Szilárd nem kiskirály ebben az országban, hogy eldönthesse, hogy ki az, aki részt vesz egy bizottsági ülésen, és ki az, aki nem vesz részt, amennyiben Szél Bernadett megfelel a jogszabályi feltételeknek, amelyek lehetővé teszik, hogy valaki részt vegyen egy bizottsági ülésen, akkor Németh Szilárdnak nincs lehetősége és nincsen joga, hogy megakadályozza a képviselő asszony részvételét” – mondta Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint a Soros-ellenes kampánnyal összefüggő tényfeltáró munkája zavarta a kormánypárti alelnököt.

„Azt látom, hogy a legutóbbi ülésen, amikor is nagyon alaposan utánajártam, hogy Soros-terv márpedig nem létezik, ez meglehetősen súlyos problémákat okozott az alelnök úrnak, aki meredek kijelentésekre ragadtatta magát az ülést követően, mindenféle személyemet becsmérlő kijelentéseket mondd már jó régóta a bizottsági ülések után, engem ezek egyáltalán nem érdekelnek” – nyilatkozta Szél Bernadett.

Németh Szilárd 24 órán belül visszakozott, a kormányközeli sajtónak már az ülés fideszes bojkottjáról beszélt, a párt frakciója pedig közleményében ultimátumot küldött. Azt írták: az LMP küldjön mást, különben napirendre sem veszik a témát. A Soros-tervvel foglalkozó nemzetbiztonsági bizottság ülésére Orbán Viktort is meghívták, az ellenzéki képviselők számos kérdést szegeznének a miniszterelnöknek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!