2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Fidesz: Külföldi ügynökök vádolják Magyarországot

2017. február 27., hétfő 16:10, frissítve: hétfő 16:13

Ismét az alapvető emberi jogok magyarországi helyzete, valamint az illegális migráció kezelése a téma Brüsszelben az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságában.

A meghallgatás előtt a kormányszóvivő azt hangoztatta sajtótájékoztatóján, hogy a magyar kormány nullára akarja csökkenteni az országba belépő illegális migránsok számát, miközben külföldi pénzből külföldi ügynökök próbálnak befolyást gyakorolni a magyar döntéshozatalra.

Kovács Zoltán ezzel arra utalt, hogy az Európai Parlament szocialista frakciója által kezdeményezett meghallgatáson szót kap az Amnesty International, a Társaság a Szabadságjogokért és a Helsinki Bizottság képviselője is. A magyar kormányt Trócsányi László igazságügyi miniszter képviseli.

„Szeretnénk nullára csökkenteni az illegális migránsok számát. Ezt követeli meg a hatályos európai jog. Az uniós szerződés és a schengeni egyezmény azt írja elő minden tagállamnak, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel állítsák meg az illegális migrációt. Mi ezt tesszük” – nyilatkozta a kormányszóvivő.

A Fidesz országgyűlési képviselője is igyekezett bagatellizálni a meghallgatást. Hörcsik Richárd az Országgyűlésben arról beszélt, hogy igazából nem is az Európai Parlament, hanem külföldi ügynökök szervezték a magyar kormányt pellengérre állító ülést.

A vádló szerepében tehát most nem akár Szanyi Tibor vagy Niedermüller Péter, hanem az Amnesty International, a Társaság a Szabadságjogokért és a Magyar Helsinki Bizottság tetszeleg. A közkeletű félreértésekkel szemben ezek nem igazi civil szervezetek. Itt nemzetközi szervezetek magyarországi irodáiról van szó, és külföldi pénzből fizetett aktivistákról, vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy külföldi ügynökökről beszélhetünk” – mondta Hörcsik Richárd.

Trócsányi László üdvözölte, hogy létrejöhetett ez a meghallgatás, mert - véleménye szerint – a demokrácia egyik fontos eleme a párbeszéd. Emellett beszélt a civil szervezetek jelentőségét, de ugyanakkor rögtön kihangsúlyozta, hogy azt tisztán kell látni, hogy egy országban a legnagyobb legitimitása a kormánynak van.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!