2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Napi aktuális 05:00

Fidesz–Jobbik-paktum? Tagadnak a pártok

2016. május 10., kedd 19:43, frissítve: kedd 20:12

A Fidesz és a Jobbik is tagadja, hogy paktumot kötöttek volna. Az ellenzéki párt azt is elvárja, hogy Rubovszky György mondjon le, miután elismerte, hogy tudatosan házszabálysértést követ el. Az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke tegnap beszélt arról, hogy a két párt közötti alku ellenére még napirendre sem hajlandó venni a Jobbik alaptörvény-módosító javaslatát.

„Tudom, hogy ez a feltétele a megszavazásnak. Hozzáteszem, hogy jó feltételt szabtak, mert ha beteszi az alkotmányba, akkor okafogyott a népszavazás. Akkor mi a francért szavazzuk meg a népszavazást?”

Fidesz–Jobbik-paktumról beszélt az igazságügyi bizottság kormánypárti elnöke fideszes képviselőtársának. Rubovszky György arra utalt, hogy a jobbikosok igennel szavazhatnak a terrorvészhelyzetről szóló alkotmánymódosításra, ha a fideszesek cserébe tárgysorozatba veszik a Jobbik alaptörvény-módosítását arról, hogy parlamenti felhatalmazás nélkül az unió nem telepíthet Magyarországra menekülteket. Ezzel azonban a kvótaellenes népszavazás vesztette volna el az értelmét, a bizottságon nem is ment át az előterjesztés.

„A szakpolitikus és a pártelnök nem tud paktumról. Nem tudom, Rubovszky György mit tudhat, úgyhogy két lehetőség van. Az egyik az, hogy Rubovszky György mellébeszélt, vagy nem volt teljesen magánál, amikor ezeket a mondatokat megfogalmazta, a másik lehetőség az, hogy magukból indulnak ki a Fidesz–KDNP politikusai, akik ebben a kérdésben eddig, úgy tűnik, az elmúlt huszonhat évben politikai paktumokat kötöttek” – reagált a hírre Vona Gábor, a Jobbik elnöke.

Tagad a Fidesz-frakció szóvivője is. „Ha valaki, mi biztosan nem akarunk a Jobbikkal paktumot kötni – fogalmazott Halász János. – A Jobbik minden héten változtatja a véleményét, így azért nehéz megegyezni.”

A Jobbik javaslata hónapok óta a parlament előtt van, az LMP szerint Rubovszky György házszabályt sért az időhúzással. „Rubovszky képviselő úr finoman szólva nincs a helyzet magaslatán, és akkor, azt hiszem, enyhén fogalmaztam. Nem ez az első eset, hogy nyíltan és büszkén vállalja a házszabálysértést mint az igazságügyi bizottság elnöke, akinek egyébként értelmeznie is kellene a házszabályt. Én ezt tartom elsősorban botrányosnak” – jelentette ki Schiffer András frakcióvezető.

Olcsón adta volna el magát a Jobbik – mondja a PM társelnöke. „Ha a Jobbik valóban belement volna ebbe az alkuba, akkor nagyon olcsón adta volna ezt az árut, hiszen a tárgysorozatba vétel semmit nem jelent. Semmiféle garancia nincs arra, hogy attól még, hogy a parlament tárgyal egy tárgysorozatba vett javaslatot, utána meg is szavazzák” – fogalmazott Szabó Tímea.

Az MSZP szerint a terrorvészhelyzetről szóló alaptörvény-módosítás nem lehet alku tárgya.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!