2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Felzárkóztatás helyett masszázs és léleksimogatás

Hír TV

2017. november 18., szombat 10:54, frissítve: szombat 11:39

Masszázsra és léleksimogató beszélgetésekre költötte Gávavencsellő a felzárkóztatásra szánt uniós forrásokat – tudta meg a Célpont. A Komplex Telepprogram célja a szegregáció felszámolása lett volna, ennek érdekében olyan szolgáltató központokat hoztak létre, amelyekben a hátrányos helyzetűeknek biztosítanak mosási, tisztálkodási és főzési lehetőséget, de ez sem valósult meg.

Tímeáék egy tárcsás, öreg Hajdúval mosnának, de mivel tönkrement, nincs hol és nincs mivel. „Szétesett a mosógépem tegnap” – panaszkodott asszony a Hír TV-nek. Az önkormányzatnak az úgynevezett csillagpontokon kellene mosási, tisztálkodási és főzési lehetőséget biztosítania a hátrányos helyzetűeknek. Amikor stábunk ott járt az egyik ilyen pontnál, a sertéstelep közmunkásai azt mondták, hogy ott csak az élelmiszercsomagokat osztják, se gyerek, se játék, se mosoda, már a gépet is elvitték, még szeptemberben.

„Panasz érkezett azzal kapcsolatban, hogy nem lehet bemenni mosni, kizavarják a lakókat, nyáron azt mondták, hogy jó idő van, süt a nap, menjenek, mossanak az utcán, udvaron” – világított rá Nagy Józsefné, a Gávavencsellői Roma Nemzetiségi Önkormányzat vezetője.

A pályázat azonban nem csak itt csúszott el, jutott pénz például masszázsra is, csak nem mindenkinek. A helyi közmunkásokat is megkérdezte a Hír TV, hogy tudnak-e erről, de ők azt mondták, hogy nem. Egyikük viccesen hozzátette még: „Engem az ember szokott megmasszírozni.”

A masszázson kívül jutott még pénz léleksimogató beszélgetésre, gyógynövényes előadásra, stresszkezelés és életkedv-előadásra, valamint workshopra is. A programban részt vevők azt állítják, ők ezekről még nem is hallottak, nekik csak a közbiztonsági előadás és a drogprevenciós filmvetítés maradt.

„A közmunkásoknak kellett átvonulniuk oda, ahol épp program volt. Jelenléti ív, alá kellett írni, erre is nagyon sok panasz volt, terhesen, nagy hassal ott kellett fél napokat állni” – mesélte a Gávavencsellői Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

„Ez nem ügy” Gávavencsellő polgármestere szerint. Vojto Mihályné arra már nem akart válaszolni, hogy ezek a programok mennyibe kerültek, és kik milyen előadáson vehettek részt.

– Nem kell odamenni.
– Miért ne menjünk oda?
– Mert mi közük van hozzá?
– Nem nézhetjük meg?
– Minek?
– Mert mi szeretnénk megnézni.
– Nincs hozzá közük.

A polgármester válaszok helyett személyeskedni és sértegetni kezdte a Célpont riporterét.

– Mondom, nem szégyelli magát?
– De maguk rendelték meg.
– Mondom, nem szégyelli magát? Nem szégyelli magát itt most?
– Azért, mert felteszek egy kérdést?
– Azért, mert ennyire felkészületlenül jött ki, szégyen!
– Hogy Lippai Mariann életkedv-előadása vagy a stresszkezelő előadás…
– Ide figyeljen, mi a Hír TV-t nézzük, kívülre-belülre tudom a Hír TV-t, és maguk képesek egy ilyen selejt hozzáállással kijönni?
– Kérem szépen, hogy ne személyeskedjen.
– De személyeskedek, és kifogást fogok emelni a felkészületlensége miatt. Tudjon róla.

Vojto Mihályné végül kizavarta a stábot a hivatalból. A település egyébként éveken keresztül saját forrásból rendezte meg a falunapokat és a kézműves délutánokat, a pályázati időszakban azonban a felzárkóztatási forrásból számolta el ezeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!