2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Felvonulás a fogyatékkal élőkért

2017. szeptember 30., szombat 21:45, frissítve: vasárnap 08:51

Negyedik alkalommal rendezték meg a Rehab Critical Mass felvonulást Budapesten. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékos emberek társadalmi elfogadására. Mindezt jókedvűen, színes családi programokkal és koncertekkel.

„Ez a nap úgy fog kinézni, hogy végigsétálunk egy kis távon, végigbulizzuk az egészet, jól érezzük magunkat, és utána egy kis lazítás a nap végén, összejövünk, beszélgetünk” – színes felvonulással, vidám családi nappal vártak mindenkit a 4. Nem adom fel! és a Rehab Critical Mass mozgalom rendezvényére. Az akció célja, hogy összefogja a fogyatékossággal élőket és erősítse érdekvédelmi képességüket.

„Egy kicsit felhívjuk a figyelmet arra, hogy igenis vegyen bátorságot, jöjjön ki, és mutassa meg magát a társadalomnak, mert az nagyon fontos szerintem. Akkor, hogyha elfogadjuk önmagunkat, akkor el tudjuk fogadtatni másokkal is, a külvilággal is magunkat” – mondta el az egyik résztvevő, Báder Richárd.

A felvonuláson évente 4-5 ezren vesznek részt. Magyarországon több mint 400 ezren élnek valamilyen fogyatékossággal, vagyis családtagjaikat és barátaikat is beleszámítva életminőségük és lehetőségeik akár 2 millió embert is érinthetnek.

„A fogyatékosügy egy elég nagy társadalmi réteget érint, sokan vannak, akik hozzátartozók, vagy nem látszik rajta, de lelki fogyatékos, ez most hülyén hangzik, de lelki gondokkal vagy mentális problémákkal küzd, és ez egy olyan nevező, ami mellé oda lehet állni, semmi megosztó nincs benne. Én a társadalmi szolidaritást képviselem” – nyilatkozta a fő szervező, Surányi Judit.

A rendezvényen többször szóba került az akadálymentesítés fontossága. A mozgássérült budapestiek, például kifogásolják, hogy a 3- as metró egyes megállói a felújítás után sem lesznek megközelíthetőek számukra.

„30 lépcsőn kénytelen mindig egy aktuális segítő, plusz valaki, akit ott megtalálunk felhúzni, ami egyrészt tök veszélyes, másrészt egy méltatlan helyzet” – mondta Csángó Dániel.

A Clark Ádám térről indult a tömeg a Lánchídon át a Szent István-bazilikához, ahol az akció kulturális programokkal és koncerttel folytatódott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!