2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Felvonták és félárbócra eresztették a nemzeti lobogót

2017. január 23., hétfő 08:46, frissítve: kedd 12:47

A hétvégi veronai buszbaleset áldozataira emlékeztek a Kossuth téren.

Reggel nyolc órakor a legfőbb közjogi méltóságok, a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a házelnök jelenlétében katonai tiszteletadással felvonták, majd félárbócra eresztették Magyarország lobogóját a Kossuth téren.

A péntek éjjeli veronai szerencsétlenségben tizenhatan meghaltak, több mint húszan megsérültek, ketten válságos állapotban vannak. A buszbaleset áldozatainak emlékére nemzeti gyásznapot rendelt el mára a kormány.

A nemzeti lobogó félárbócra engedésével egy időben a budapesti Szent István-bazilika Szent István-harangja, Magyarország legnagyobb harangja is megkondult. Ez a harang csak a legnagyobb egyházi ünnepeken vagy különösen jelentős alkalmakkor szól. A kormány rendelete szerint a nemzeti gyásznapon az iskolákban tanórán vagy külön diákrendezvényen méltó módon megemlékezéseket kell tartani. A budapesti közösségi közlekedés járművei ma fekete szalaggal járnak az olaszországi autóbusz-tragédia áldozataira emlékezve.

A nemzeti gyásznapon országszerte kitűzték a közintézmények, az iskolák homlokzatára a fekete zászlót. Pécsett, az egyik gimnáziumban a díszterem előtt gyújtottak gyertyát, a szünetben pedig az igazgató beszélt a tragédiáról.

A debreceni Tóth Árpád Gimnázium tanulói közül sokan fekete ruhában mentek ma iskolába. A diákok és a tanárok emlékhelyet alakítottak ki az aulában, ahol mécseseket gyújtottak a veronai buszbaleset áldozatai emlékére, az iskolagyűlésen pedig egyperces néma felállással tisztelegtek. Az ottani iskolaközösséget nagyon megrázta a tragédia híre. A gimnázium diákjai ugyanis két hete tértek vissza egy olaszországi sítáborból, és ugyanazon az útvonalon érkeztek haza, amelyiken a hétvégi tragédia történt.

„Az első órában arra kértem a kollégákat, hogy beszélgessenek a diákokkal, és segítsék nekik a feldolgozást. Az iskolapszichológusunk is küldött anyagokat a kollégáknak, hogy útmutatást adjon, hogyan közelítsék meg a gyászreakciót, és hogyan segítsenek a diákoknak” – mondta Fenyősné Kircsi Amália, a Tóth Árpád Gimnázium igazgatója.

Az óbudai középiskolák közös megemlékezést tartottak a Flórián téren található Közlekedési balesetek áldozatainak emlékművénél.

Az eseményen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Bús Balázs, Óbuda polgármestere is. Csaholczi László református lelkész a megemlékezésen elviselhetetlen tragédiának nevezte a balesetet.

„Van úgy, hogy az élet közbeszól. Van úgy, hogy eltervezed a jövőt, anélkül, hogy egy pillanatig is százszázalékosan biztos lehetnél abban, hogy a tervezett jövő a tiéd. Nem a tiéd. S most úgy szólt közbe, hogy nem maradhatsz érinthetetlen, gyászolsz te is. Belülről. Muszáj” – mondta a lelkész.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!