2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szabad Európa 11:00

Módosítják a földtörvényt? Megint a haverok járhatnak jól

,

2016. május 27., péntek 19:14, frissítve: péntek 21:03

Még ebben a kormányzati ciklusban módosíthatják a földtörvényt – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara fideszes elnöke szerint. Győrffy Balázs a Hír TV-nek azt mondta, az uniós kötelezettségszegési eljárásra reagálni fog a kormány, és ha kell, megtalálják a megoldást arra, hogy külföldiek ne vehessenek termőföldet Magyarországon. Egyes mezőgazdasági szakértők viszont azt mondják: Magyarországon csak egy szűk, kormányközeli réteg jut jelenleg földhöz, miközben az egész agráriumnak jobb lenne a brüsszeli álláspont elfogadása.

Pest megyei állami földeket árvereztek Érden. A Gödöllői Tangazdaság két birtoktestéért majd’ 120 millió forintot fizettek. A Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó nagykőrösi és nyársapáti területekre viszont nem akadt jelentkező. A BRFK korrupció elleni főosztálya közben hűtlen kezelés gyanújával nyomoz – Sallai R. Benedek tett feljelentést a tavalyi földárverések után – szerinte ugyanis gyanúsan alacsony volt a kikiáltási ár azokon a liciteken, amelyeken kormányhoz közeli politikusok rokonai is indultak.

„A földárakat befolyásolták. Ahol nem akarták eladni, mint Horváth László esetében, mert már nem volt meg a szerzési jogosultság, ott olyan magas árak lettek meghatározva, hogy nem volt licitáló a földekre. Míg ott, ahol volt egy közeli ismerős, alacsonyak lettek az árak. Ez természetesen nem cáfolja azt, hogy néhány esetben korrekt árakat határoztak meg, de az egyértelműen látszik, hogy az ár befolyásolt volt, és nem objektív szakmaisággal lettek megállapítva a piaci árak” – nyilatkozta Sallai R. Benedek.

A fideszes birtokpolitika a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese szerint is csak egy szűk rétegnek kedvez – 10 millió emberből ugyanis mindössze 100 ezren vásárolhatnak földet.

„Ha a mezőgazdaság teljesítménye nem javul, ne adj’ isten 2020 után az uniós támogatási rendszer megváltozik, a hatékony üzemek szétverésre kerülnek, akkor könnyen rosszul is járhatnak vele” – közölte Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese.

Máhr András szerint éppen ezért a magyar mezőgazdaságnak jót tenne, ha külföldiek is vásárolhatnának földet. És ez az álláspontja Brüsszelnek is, amely a külföldiek földszerzésének korlátozása miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben.

„Arra számítok, hogy ha az Európai Unió szándékai szerint meg kell változtatni a földforgalmi szabályozást, akkor a magyar jogalkotó erre reagálni fog, és meg fogja találni akkor egy másik kivitelű megoldásban azt a célfüggvényt, amely mellett tudja optimalizálni ezt a szándékot” – közölte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A Fidesz szóvivője szerint azonban nem gondolkodnak a földtörvény módosításán.

„Egészen biztos, hogy ebben az ülésszakban most nem fogunk változtatni. És ha változtatunk is, akkor is mindenképpen a magyar föld védelmében tesszük azt meg, és nem az Európai Unió kénye-kedvének kiszolgáltatva” – fogalmazott Halász János, a Fidesz szóvivője .

A Jobbik alelnöke viszont épp ellenkezőleg látja. Volner János azt mondja, a földárveréseken is kiderült, hogy már eddig is juthattak külföldiek magyar földhöz, azért inkább alkotmányos védelem alá kellene helyezni a magyar termőföldet.

„Több olyan esetre került sor az elmúlt időszakban, amikor a földárveréseken külföldiek futottak be, ők lettek a nyertesek, és ilyen módon számukra megszerezhetővé vált a magyar termőföld. Orvbán Viktor ennek éppen az ellenkezőjét ígérte korábban. Látható, hogy Orbán Viktor ebben sem tartotta a szavát” – érvelt Volner János, a Jobbik alelnöke.

A magyar földtörvény ügye a kancelláriaminiszter csütörtöki szavai szerint elképzelhető, hogy végül az Európai Unió Bírósága elé kerül. Ha Brüsszel álláspontja érvényesül és a külföldi tőke is megjelenhet a magyar piacon, akkor az szakértők szerint a többszörösére emelheti a termőföld árát, ami azoknak kedvezhet, akiknek sikerült bevásárolni az állami liciteken.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!