2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Belföld

Feltámad a technikumi képzés

Új képzési formát vezetne be a kormány, hogy vonzóbbá tegye a szakképzést a fiatalok számára. A technikumokban 5 év alatt gyakorlati és elméleti órák során korszerű tudást, és vezetői ismereteket is szerezhetnek a diákok. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke szerint jelentős a kereslet a piacon az ilyen szakemberekre, mégsem jelentkeznek elegen szakképzésre.

  • Feltámad a technikumi képzés

Öt napot az iskolában, öt napot pedig ebben a tanműhelyben töltenek a középiskolás diákok. A sajóbábonyi szakképzőhelyen a többi között hegesztőnek tanulhatnak a fiatalok.

A továbbtanulásban, igen, gondolkodok rajta. Szeretnék leérettségizni, és utána még a technikusit, és ha még úgy gondolom, akkor továbbmenni annál is. Például hegesztőmérnöknek, ha van rá lehetőség. A cégcsoport másik üzemében a már szakérettségit szerzett diákok plusz egy év tanulással technikusok lehetnek– mondta Lázi Norbert. 

Megtanulják nemcsak a szakmát, hanem a vezetési dolgokat is, tehát azokat a kvalitásokat, amire egy vezetőnek feltétlenül szüksége van. Én úgy gondolom, hogy aki abban gondolkozik, hogy a szakképzés után meg akarja csinálni a technikusit, nagyon jó helyet választott, ha Sajóbábonyba jön, bármilyen szakmában– mondta Nyeste József oktatásvezető.

Az a legnagyobb problémánk, hogy a szakképzés nem elég vonzó Magyarországon.

2016-ban a Köznevelési Törvény módosításával kezdtek el működni a szakgimnáziumok, amelyekben szakmai érettségi vizsgát, és szakképesítést szerezhetnek a diákok. Az intézkedéstől azt várták, hogy többen tanulnak majd szakmát, de az új elnevezés a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzésért felelős alelnöke szerint sokakat összezavart. A kormány ezért egy új típusú, gyakorlatorientált képzési formát, a technikumot vezetné be.

Azt tapasztalom, hogy az ipari vállalatok részéről nagyon nagy az igény egy jól képzett technikus végzettség iránt, mert a technikus az, aki a szakmát ismeri, de már olyan szintű ismeretekkel is rendelkezik, ami egy középszintű irányításra, szervezére alkalmassá teszi a munkavállalót. Úgyhogy nagy várakozással tekintünk ennek a folyamatnak a kezdetére, és azt reméljük, hogy ez a magyar szakképzésnek egy minőségi erősítése lesz– mondta Billal Tamás. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elképzelése szerint a technikum egy öt éves osztatlan képzési forma lesz, ahol a diákok az elméleti és gyakorlati képzés során a digitalizáció és a fejlett technológia követelményeinek megfelelő tudást szerezhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!