2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Felszólították Magyarországot, hogy ne gáncsolja Ukrajnát

Hír TV

2017. december 6., szerda 08:54, frissítve: szerda 16:25

Szembemegy a NATO-tagállamokkal a kormány – hiába kéri Németország is, hogy Budapest ne akadályozza Ukrajna közeledését a szövetséghez. A magyar nemzet információi szerint 11 tagállam közösen szólította fel álláspontja megváltoztatására a magyar kormányt, a magyar–ukrán vita ugyanis szerintük már a szövetség működését veszélyezteti.

Elmaradt a NATO–Ukrajna miniszteri szintű tanácskozása ma Brüsszelben, mert a magyar kormány – ahogy korábban már jelezte – megvétózta az eseményt. A magyar diplomácia az ukrán oktatási törvény módosítása miatt döntött így, ezzel azonban fennakadást okozott a NATO működésében. Emiatt az észak-atlanti szövetség 11 tagállama, közöttük Németország, levelet küldött Magyarországnak, amiben arra hívták fel a figyelmet, hogy nem célszerű az oktatási problémát bevinni a NATO-ba.

A magyar álláspont azonban nem változott, a katonai szövetség külügyminisztereinek tanácskozásán Szijjártó Péter jelezte, hogy a problémát az ukránok okozták, nekik is kell azt megoldani.

Azáltal, hogy Ukrajna ezt az új oktatási törvényt elfogadta, megsértette a NATO felé vállalt kötelezettségeit is. Ugyanis az ukránok egyéves nemzeti programot hagynak mindig jóvá a NATO-val történő együttműködés keretében. Ebben a NATO éves programban az ukránok vállalták a kisebbségi jogok tiszteletben tartását és fejlesztését. Ezzel teljes mértékben ellentétes az új oktatási törvény elfogadása. Tehát Ukrajna nem egy kétoldalú akciót folytat Magyarországgal szemben, hanem Ukrajna az Európai Unió és a NATO felé vállalt kötelezettségeit is megsérti az új oktatási törvénnyel, és ezt mi elfogadhatatlannak tartjuk – nyilatkozta a külügyminiszter.

Az ügy azért is kellemetlen a NATO számára, mert ezen a fórumon szokták biztosítani az ukránokat arról, hogy elítélik a területi integritásuk elleni akciókat, amelyek mögött Oroszország áll. Az ukrán oktatási törvény miatt vita várható a pénteki EU–Ukrajna társulási tanács ülésén is. Szijjártó Péter szerint az ukránok megsértik a társulási szerződést is, emiatt szankciókat kellene ellenük hozni, ez azonban csak a tagállamok minősített többségének támogatásával lehetséges. Szintén péntekre várható, hogy az ukrán oktatási törvénnyel összefüggésben nyilvánosságra hozza álláspontját a Velencei Bizottság. Petro Porosenko ukrán elnök már jelezte, magukra nézve kötelezőnek fogadják majd el az abban leírtakat.

Bejelentkezés Brüsszelből 15 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!