2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Felszólítottak a migránsok: Nyissák ki Európa kapuit!

2016. február 9., kedd 12:19

Több mint félmillióan indulhatnak útnak a szíriai kormányerők által ostromolt Aleppó városából a török miniszterelnök-helyettes szerint. Közben az Égei-tengeren újabb migránsokat kellett kimenteni a vízből. A török partoknál harmincnyolcan fulladtak a vízbe.

Migránsokat mentettek a görög parti őrség munkatársai Leszbosz közelében. Az Égei-tengeren hánykolódó gumicsónakon nők és gyermekek utaztak. „A haláltól menekültem, a haláltól. Bassár el-Aszadtól. Talán Németországba mennék, a férjem ott van” – mondta az egyikük.

A kimenekített migránsok arra szólították fel Európát: nyissa ki határait előttük. „Nyissák ki az emberek előtt, mert az embereknek gyerekeik vannak, és békét akarnak. Mindenki a háború végét akarja Szíriában, mert mindenüket elvesztették. Nincs házuk, nincs pénzük, nincs munkájuk. Nyissák ki a határokat, mert ha a háborúnak vége lesz, úgyis mindenki visszamegy, és elkezdi építeni az országot” – mondták.

Korábban harmincnyolcan fulladtak a vízbe még a török partoknál, köztük tizenegy gyerek. Törökországban közben a miniszterelnök-helyettes azt mondta: a legrosszabb forgatókönyv alapján 600 ezer ember tarthat a szíriai Aleppóból Törökország felé. Az orosz hadsereg által támogatott szír hadsereg ugyanis erős offenzívába kezdett az ellenzéki erők kezén levő városban.

„Azt prognosztizáljuk, hogy a közeljövőben a legrosszabb esetben 600 ezer ember érheti el a török határt Szíriából. A mai napon 77 ezer embernek adunk menedéket a török–szír határon a katasztrófavédők és civil szervezetek segítségével” – mondta Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes.

Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta, Törökország kész menedéket nyújtani az Aleppóból menekülő több tízezer civilnek, ennek ellenére a török határt péntek óta zárva tartják. A török külügyminiszter korábban azt nyilatkozta, hogy országa jelenleg 2,7 millió szíriai menekültnek nyújt védelmet, és tartani fogja magát a „nyitott határok” politikájához.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!