Félmilliót fizethet, aki nem megy el orvoshoz + Videó

RÁ, 2012. május 28., hétfő 16:20, frissítve: hétfő 18:47
Félmillió forintra is megbüntethetik azt, aki nem megy el a kötelező tüdőszűrő vizsgálatra, pedig a környezetében már volt tbc-s megbetegedés. A betegek számának emelkedése miatt az országos tiszti főorvos az elmúlt hónapokban több megyében rendelt el kötelező vizsgálatot, az érintetteket a település jegyzőjének kell értesíteni.

Debrecenben 100 ezer lakosra 46 tbc-s beteg jut. Egyelőre itt még nem rendelték el az újabb kötelező szűrést, érvényben van a tavalyi. 350 ezer embert kellett megszűrni egy év alatt. Ehhez azonban kevés az orvos, lassan haladnak annak ellenére, hogy a megyében az érintettek alig több, mint fele vett részt a kötelező vizsgálaton. „Akár több százezer forintos büntetést helyezhetünk kilátásba" – tette hozzá a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének járványügyi osztályvezetője, Kohut Zsuzsa. A tisztiorvosi hivatal csak azokat bünteti meg, akiknek a környezetében már volt tbc-s beteg és a többszöri felszólítás ellenére sem mennek el a vizsgálatra. Ezt csak olyan esetetekben szokták elrendelni, amikor valaki a beteg környezetéből nem megy el a szűrésre – mondta a Hír TV-nek Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi főosztályának vezetője.

Kötelező vizsgálatot akkor rendelhet el egy megyében a tiszti főorvos, ha százezer lakos közül 25 tbc-s. Borsodban ez a szám meghaladja a harmincat. A vizsgálatról múlt héten döntött a közgyűlés.

Az ÁNTSZ a honlapján folyamatosan frissíti a kötelező tüdőszűrést elrendelő népegészségügyi szervek listáját. Jelenleg öt megyében született ilyen határozat. Pest megyében például június 30-ig kell végezni a vizsgálatokkal.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés