2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Félmilliárd a CÖF-nek: érvek azok nincsenek, de nem plakátra megy

2017. június 22., csütörtök 18:29, frissítve: csütörtök 22:55

Az MVM vezetője se tudta megmondani, pontosan milyen érvek szóltak amellett, hogy fél milliárd forint közpénzzel támogassák a kormányközeli Civil Összefogás Fórumot. Az állami cégek támogatásairól elvileg a nemzeti kommunikációs hivatal vezet nyilvántartást, ám az nem nyilvános. A kancelláriaminiszter azonban változtatna ezen a gyakorlaton.

Brüsszelben tüntetett a kormány mellett a korábban Békemeneteket és az ellenzéket lejárató bohócos plakátkampányt is szervező CÖF. Az Átlátszó derítette ki, hogy nemcsak a Fidesz alapítványtól kaptak tízmilliókat, félmilliárd forintnyi közpénzzel a Magyar Villamos Művek segítette ki őket. Ám hogy pontosan mire megy majd el a pénz, azt nem tudni, a CÖF elnöke Mészáros Lőrinc tévéjében csak annyit mondott, nem plakátokat gyártanak majd belőle.

Az MVM vezetője sem bőbeszédűbb a támogatás ügyében.

– Jó napot, Hermann Gábor vagy a Hír TV-től, a CÖF támogatásával kapcsolatban lenne kérdés, hogy amikor egy ilyen támogatást adnak, milyen szempontok alapján döntenek erről?
– Egy bizottság dönt, de most nem erről szólt a sajtótájékoztató.
– Az nem, az egy külön dolog, csak most ezt is megkérdezem.
– Nem tudok erről most többet mondani.
– Mikor tudunk erről beszélgetni?
– Utána fogok én is nézni házon belül.
– Akkor várhatunk egy interjút ebben a témában?
– Gondolom, igen.

Csiba Péter elnök-vezérigazgató, MVM Zrt.

Az állami cégek támogatásairól a kormányzati nyilatkozatok szerint a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak pontos nyilvántartása van. Ám az adatok mégsem nyilvánosak – a propagandaminiszter helyettese azzal érvel, nem a kommunikációs hivatal az adatgazda.

„Az egyes minisztériumok, állami vállalatok, háttérintézmények tudnak arról részletes, pontos tájékoztatást adni, hogy hogyan, mire, milyen szerződés alapján kötötték le az összegeket. Ők az adatgazdák, tehát nem biztos, hogy a kommunikációs hivatal ezekben az ügyekben minden részletes információt meg tud adni. Amit a törvények alapján közzé kell tenni, azt a kommunikációs hivatal közzé fogja tenni” – így Dömötör Csaba államtitkár.

A Transparency azt mondja: az adatvédelmi törvény szerint ha az államtitkárságon megvannak ezek az adatok, kötelességük kiadni.

„Amennyiben állami közfeladatot ellátó intézmény közérdekű adatok birtokában van, akkor nem mérlegelhet aszerint, hogy ezek őrá, a saját tevékenységére vagy más állami feladatot ellátó szerv tevékenységére feladatellátására vonatkoznak-e” – így Ligeti Miklós a Transparency International jogi vezetője.

Dömötör Csaba érveit a kormány nevében Lázár János is cáfolta.

– Tervezik-e, hogy nyilvánossá teszik?
– Semmi akadálya.
– Mikorra?
– Nem tudom, meg fogom kérdezni, én elmondtam itt is és a parlamentben is a véleményem. Minden támogatás közpénz, hiszen egy köztulajdonban álló vállalat adja.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter

Nemcsak a félmilliárd forint sorsát nem árulta el Mészáros Lőrinc televíziójában a CÖF vezetője, de támogatásuk közpénz jellegét is vitatta – Csizmadia László azt hangoztatta, ezt nem nekik kell eldönteni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!