2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Felmentették Szilvásyt, Galambost és Laborcot

2017. szeptember 25., hétfő 14:55, frissítve: hétfő 16:15

Jogerősen is felmentette a bíróság Szilvásy Györgyéket az úgynevezett kémperben. A Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa helybenhagyta az elsőfofú ítéletet. A Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét, Szilvásy Györgyöt és a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetőjét, Galambos Lajost és Laborc Sándort kémkedéssel és bűnpártolással vádolták. Az ügyet eredetileg 2040-ig titkosították, de felülvizsgálják az ügyet.

Egymás után érkeztek a Fővárosi Ítélőtáblára a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői az úgynevezett kémper másodfokú tárgyalására. A vád szerint Galambos Lajos, 2007-ben bolgár szakembereket hívott a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz, hogy több középvezetőt hazugságvizsgálatnak vessenek alá. A szakemberek akikről később kiderült, hogy oroszok, a harmadrendű vádlott P. László biztonsági cégének közreműködésével végezték el a feladatot, melynek során a gyanú szerint akár államtitkokhoz is hozzáférhettek. Az ügyben korábban Galambost és Laborczot mint az NBH korábbi vezetőit kémkedéssel, Szilvásy György volt titokminisztert felbujtóként elkövetett kémkedéssel, míg a biztonsági cég vezetőjét bűnpártolással vádolták.

A Debreceni Törvényszék 2013-ban meghozott elsőfokú ítéletében Galambost és Szilvásyt egyaránt két év tíz hónap börtönbüntetésre, Laborcot egy év – két év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte, míg a vállalkozót felmentette. Az ítéletet másodfokon eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezték, így kezdődött újra az ügy tárgyalása Kaposváron, ahol a törvényszék tavaly valamennyi vádlottat felmentette.

Ahogy a korábbi tárgyalások, a másodfokú eljárás is a nyilvánosság kizárásával zajlott, csak az ítélet rendelkező része volt nyilvános.

„A kémkedés bűntette és más bűncselekmény miatt dr. Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagy elsőrendű vádlott és társai ellen indított büntetőügyben a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa 2016 szeptember 8. napján kihirdetett sztkb I/1/2015/37 számú ítéletét, dr. Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagy elsőrendű, dr. Szilvásy György másodrendű, dr. Püski László harmadrendű és dr. Laborc Sándor negyedrendű vádlottak vonatkozásában helybenhagyja, azzal, hogy az eljárás során felmerült 2 291 520 forint bűnügyi költséget viseli az állam” – így a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsának tanácsvezető bírója, Szabó Éva.

A Gyurcsány-kormány volt titkosszolgálati minisztere a felmentő ítélet után a Hír TV-nek azt mondta: bebizonyosodott, hogy az évek óta húzódó ügy mögött politikai szándék állt.

„Az eljárások mögött – négy büntetőeljárás volt ellenem, abból három ment vádemelésig – alapvetően a politika van, illetve azt gondolom, hogy kizárólag a politika van. Örülök annak, hogyha nehezen és hosszan tartó folyamat eredményeként is, de a független igazságszolgáltatás a döntést meghozta. Ez volt az utolsó perem tudomásom szerint, a politikai következtetések levonása már nem az én dolgom” – mondta a volt titkosszolgálati miniszter.

„Kifogástalan, első fokú ítéletre, kifogástalan másodfokú ítélet a jog és az igazságosság minden követelményének megfelelt” – ezt már Zamecsnik Péter, Laborc Sándor jogi képviselője mondta.

A volt titkosszolgálati vezetők jogi képviselői elégedetten nyilatkoztak az ítéletről.

– Megállapította, hogy az elsőrendű vádlott nem követett el kémkedést, ennek függvényében nem lehetett sem felbujtója, sem bűnpártolója egy el nem követett cselekménynek senki.
– Ez az ítélet, döntés, jogerős?
– Ez jelen pillanatban jogerős, ez egyedül felülvizsgálattal, rendkívüli perorvoslattal lenne támadható, nyilván az ügyészség majd ezt eldönti, de ez egy jogerős ítélet.

Molnár Péter, Galambos Lajos jogi képviselője

Az ügyet eredetileg 2040-ig titkosították, ennek feloldását vizsgálja a Nemzeti Védelmi Szolgálat, döntés még nincs.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!