2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Felmentették a Sukoró-ügy fővádlottjait

,

2016. október 26., szerda 12:42, frissítve: szerda 18:07

Bűncselekmény és bizonyítottság hiányában mentette fel Szegedi Ítélőtábla a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. korábbi vezérigazgatóját, Tátrai Miklóst és a cég egykori értékesítési igazgatóját, Császy Zsoltot.

Első fokon mindketten három év és fél börtönt kaptak, mart a vádirat szerint a Sukorói telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,3 milliárd forint kár érte volna az államot. Az ügyész Tátrai és Császy esetében fellebbezést jelentett be, így a döntés nem jogerős.

A Sukorói-ügy 5 vádlottjából mindössze egy személy jelent meg a másodfokú ítélethirdetésen, a Szegedi Ítélőtáblán. A vád szerint a nemzeti vagyonkezelő az állam képviseletében 2008-ban egy turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződést kötött egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, egy izraeli-magyar üzletemberrel. A 60 hektáros Velencei-tó partján lévő területért cserébe pilisi és albertirsai területet ajánlott fel. A vádirat szerint az értékbecsléseket úgy készítették el, hogy a felajánlott területeket, 562 millió forinttal nagyobb értékben, az állami tulajdonú sukorói ingatlanok értékét pedig 633millió forinttal kisebb értékben határozták meg, mint a piaci érték. A Szegedi Ítélőtábla szerint a második értékbecslés, melyet egy külsős cég csinált és a telekcsere szerződés alapja volt nem lehetett megállapítani, hogy ki-mikor csinálta, illetve kapott-e utasítást erre.

„A szegedi ítélőtábla álláspontja szerint, mindezekre figyelemmel kétséget kizáróan büntetőjogi bizonyossággal azt megállapítani, hogy az értékbecslések hamisak, illetve, hogy arról a vádlottaknak tudomása lett volna, nem lehet. Így erre visszavezethető kötelezettség szegés megállapítására sem kerülhet ez okból sor” – ismertette a Szegedi Ítélőtábla bírója, Gyurisné Komlóssy Éva.

A táblabíróság indoklása szerint a vádlottak a telekcsere során szem előtt tartották az állam érdekét, és fontosnak érezték a beruházást, amely 1,3 milliárd euró tőkebefektetéssel, munkahelyek teremtésével kecsegtetett. A vádlottak megalapozatlan jutottak arra a következtetésre, hogy döntésükkel az állami vagyonban nem hogy kárt okoznának, hanem azt gyarapítják.

„ Az sem vitás, hogy a projektre vonatkozóan pontos számítások még nem álltak rendelkezésre, de az nemzetgazdasági szempontból mindenképpen előnyösnek mutatkozott. A gazdasági tevékenység folytatásának szükséges velejárója a kockázatvállalás, amennyiben a megbízás a vagyonnal való teljes gazdálkodásra kiterjed a szokásost meghaladó kockázatvállalás is lehetséges. A vagyoni hátrány okozásáról nem a tényleges utóbb már bekövetkezett tényeket kell figyelembe venni így, hogy a beruházás nem valósult meg, de hát mondjuk a földterület cseréje sem ment végbe, hanem a vádlottaknak az elkövetéskor fennálló tudattartalmát kell ilyenkor vizsgálni, hogy akkor a rendelkezésre álló információk alapján az ő tudatuk mit fogott át” – tette hozzá a bírónő.

Az ítélőtábla az elsőfokú ítéletet helyben hagyva jogerősen felmentette Markó Andreát, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt, az ötödrendű V. Bálint ügyvédet kétrendbeli közokirat-hamisítás miatt pénzbüntetésre ítélte. Mivel az ügyész az első és másodrendű vádlott esetében fellebbezést jelentett be az ítélet nem jogerős.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke a felmentő ítélet után azt mondta: az ügyészség folyamatosan kudarcot vall, amikor politikai alapon akarja börtönbe küldeni a Fidesz ellenfeleit. A telekcsere ügyében hivatali visszaélés miatt folyt eljárás a volt miniszterelnök ellen, 2011-ben kihallgatták a központi Nyomozó Főügyészségen, de később a nyomozást bizonyítottság hiányában megszüntették.

„A politikai érintettségű ügyek majdnem összességét elveszítette az ügyészség, igaz ez Szilvássy Györgyre, igaz Laborcz Sándorra. Polt Péter közvádlói hatalmát a Fidesz politikai ellenfeleinek bebörtönzésének szándékával és a fideszesek kimosdatására használja törvénysértő, esküsértő módon. Felelni fog érte” – nyilatkozta a volt miniszterelnök.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!