2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Felmentették a kémper vádlottjait

Hír TV

2018. május 29., kedd 13:20, frissítve: kedd 19:23

Helybenhagyta a Kúria azt a döntést, ami szerint nem követtek el kémkedést a Gyurcsány-kormány minisztere és az NBH volt vezetői. Szilvásy György az ítélet után azt mondta: reméli ezzel véget ér a hajtóvadászat, Galambos Lajos ügyvédje pedig azt mondta: kártérítést fognak kérni az államtól.

A 7 éve húzódó kémper utolsó tárgyalási napjára érkezett Laborc Sándor és Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal korábbi vezetői. A perben vádlott volt még Szilvásy György a Gyurcsány-kormány korábbi titkosszolgálatokért felelős miniszter is, aki viszont azt kérte a tárgyalóteremben ne készüljön róla felvétel.

Miután a vádlottakat zárt tárgyaláson első és másodfokon is felmentették, a Legfőbb Ügyészség felülvizsgáltatta az ügyet, ami után most a Kúria is kimondta hogy nem történt kémkedés.

„A Legfőbb Ügyészség felülvizsgálati kérelmét elbírálva a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsának, illetőleg a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsának végzését Galambos Lajos első rendű Szilvássy György másodrendű, P. László harmadrendű, Laborc Sándor volt dandártábornok, negyed rendű terhelt tekintetében hatályában fenntartja” – jelentette ki Mészár Róza, bíró.

A Fidesz és Orbán Viktor még 2010-ben hirdette meg hogy elszámoltatják a szocialista politikusokat, és a kormányzatban dolgozókat. Ezután nem sokkal vádolta meg az ügyészség Galambosékat azzal, hogy az ő vezetésük idején bolgár szakembereknek álcázott orosz titkosszolgálati különítmény érkezett Budapestre, hogy átvilágítsa a polgári elhárítás munkatársait, vagyis hogy kémkedjenek. A kémper pedig a Fidesz elszámoltatásának egyik szimbolikus ügye lett. Szilvásy György a tárgyalás után úgy nyilatkozott: tudta hogy nem követett el bűncselekményt, de mivel ez politikai ügy volt, nem tudta, hogy mi lesz a vége.

„Én azt gondolom, mint belső szereplője az ügynek, hogy teljes mértékben megfelel az igazságnak, és remélem a hajtóvadászatnak is vége van, ami ellenünk folyt az elmúlt években” – mondta.

Az ügy elsőrendű vádlottjának ügyvédje azt mondta: Galambos Lajos kártérítést kért az államtól amiért igazságtalanul meghurcolták.

– Ennek az ügynek a kapcsán kártérítési eljárást indítottunk és az még folyamatban van.
– Ki ellen?
– A magyar állam ellen.
– Miért?
– Mert megalapozatlanul folyt ellene eljárás, előzetes letartóztatásban volt, ha emlékezetem nem csal közel 11 hónapig – mondta Molnár Lajos.

A Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség kezdeményezi az ügy titkosításának feloldását:

Reagáltak

„Magyarország Ügyészsége tudomásul veszi a Kúria felülvizsgálati eljárásban hozott döntését az úgynevezett kémügyben, reagált az ügyészség. A közvélemény hiteles tájékoztatása érdekében ugyanakkor célszerűnek tartaná az ország biztonságát nem érintő, minősített ügyiratok titkosságának a feloldását, és azok tartalmának nyilvánosság elé tárását. A Kúria határozatának írásba foglalását követően, az ügyészség haladéktalanul megteszi az erre vonatkozó kezdeményezését, írták.”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!