2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Fideszes polgármesterek lázadtak fel

2016. május 31., kedd 10:04, frissítve: szerda 07:47

Az iskolák államosításával sem a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége, sem a Települési Önkormányzatok Szövetsége nem ért egyet.

Fellázadtak saját kormányuk ellen a fővárosi, többségében fideszes polgármesterek. A Budapesti Önkormányzatok Szövetsége nem támogatja az iskolák államosítását. A szervezet szerint a Klik jövő januárig nem tud felkészülni az intézmények üzemeltetésére.

Tarlós István főpolgármester, a szövetség elnöke és Hoffmann Tamás társelnök közleményükben leszögezik: a fővárosi kerületek az elmúlt években mindent megtettek, hogy a Klik pénzhiánya és szervezetlensége mellett is működőképes maradjon az oktatás Budapesten. Azt szeretnék elérni, hogy a parlament elé beterjesztett törvényt az Emmi úgy módosítsa, hogy minden iskolafenntartással összefüggő feladat kerüljön vissza az önkormányzatokhoz. A szövetség mielőbb tárgyalni szeretne Balogh Zoltán miniszterrel.

Tovább romlik a helyzet

A tabi polgármester szerint tovább rontja az önkormányzatok rossz helyzetét, hogy az újabb államosítás költségeit is a településekkel fizetteti meg az állam. Csaknem 50 milliárd forintot von el a helyhatóságoktól három címen: elveszi tőlük a főutak karbantartására elkülönített félmilliárd forintot, csökkenti az idegenforgalmi adó után járó juttatásokat, és bevezeti a szolidaritási adót. A hozzájárulást azoknak az önkormányzatoknak kell majd fizetniük, amelyeknél az egy főre eső adó meghaladja a 32 ezer forintot.

„Ez egyértelműen arra szolgál, hogy a legnagyobb adóerő-képességű önkormányzatok legyenek szolidárisak úgymond az oktatás fenntartásához az állami részről. Csak szeretném jelezni, hogy azért szed be az állam adókat, hogy ezeket jól tudja üzemeltetni. Tudom, hogy a filozófia szerint vannak olyan megközelítések, hogy minden helyi adó egyben állami adó is, mert én engedem meg mint állam, hogy te helyi adót vessél ki, és ezáltal azzal én akarok rendelkezni, de hát az mégiscsak helyi közösségen belül termelődik ki, az mégiscsak ott van. Azzal, hogy szolidaritás van, nincs baj, csak akkor az önkormányzatok között kéne szolidaritásnak lennie” – nyilatkozta a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!