2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Feljelentették a kirúgott momentumost

2017. május 8., hétfő 19:47, frissítve: hétfő 19:58

Nyomoz a rendőrség a kirúgott momentumos hangfelvételének ügyében – tudta meg a Hír TV. Pencz Andrással azután bontott szerződést a budafoki önkormányzat, hogy kiderült: ott volt, amikor a Momentum Mozgalom leadta az olimpiaellenes aláírásokat. A rendőrség most azt vizsgálja: hogyan készülhetett a hangfelvétel, amelyen elhangzik a kirúgás indoklása. Információink szerint az alpolgármester és a kabinetvezető fordult a rendőrséghez.

Pencz András 2016 eleje óta dolgozott a budafok-tétényi önkormányzatnak. Háttérmunkát végzett, többek között társadalomtudományi kutatásokban vett részt. Bár a munkájával elégedettek voltak, néhány nappal azután, hogy a Momentum leadta az olimpia elleni népszavazáskor összegyűjtött aláírásokat, váratlanul felbontották vele a szerződést. A beszélgetéskor készült hangfelvétel szerint azért, mert a fiatalember szerepelt egy fotón, amely az aláírások átadásán készült.

Pencz András ezután az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult, ahol az ügy újabb fordulatot vett. „Azóta volt egy tárgyalás az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, egy jó hosszú tárgyalás, öt órán keresztül tartott, és két tanút idéztek be. Az alpolgármestert, illetve a kabinetfőnököt. De csak a kabinetfőnök jelent meg a tárgyaláson. És ott kiderült, hogy feljelentést tettek a hangfelvétel miatt a XXII. kerületi kapitányságon” – ismertette az ügy jelenlegi állását a korábbi önkormányzati munkatárs.

Erre a feljelentésre hivatkozva kérte az önkormányzat az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárásának felfüggesztését a nyomozás lezárásáig. Kerestük a hivatalt, de nem akartak nyilatkozni. Írásban annyit közöltek, hogy a feljelentést nem az önkormányzat tette.

Információink szerint ugyanakkor az alpolgármester és az önkormányzat kabinetvezetője jelentette az esetet a rendőrségen. A TASZ szerint jó érvek szólnak amellett, hogy ilyen esetben nyilvánosságra lehet hozni akár egy titokban készített hangfelvételt is. „Erre vonatkozó gyakorlat nincsen, viszont jó érvek szólnak amellett, hogy ez valójában nem visszaélésszerű, tekintettel arra, hogy egy alpolgármesterről van szó. Aki nem magánügyekről, hanem a helyi közhatalom-gyakorlás módjáról beszél a felvételen, ez mindenképpen közügy” – mondta Szabó Máté, a szervezet munkatársa.

Úgy tudjuk, a XXII. kerületi rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomoz a felvétel ügyében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!