2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Feljelentést tettek Botka ellen – szerinte „baromság”

2016. június 24., péntek 16:39, frissítve: péntek 16:39

Hűtlen kezelés gyanúja miatt tettek feljelentést Botka ellen, a szegedi jobboldal szerint legalább 2,4 milliárd forint vagyoni kár érte a várost a Ligetfürdő Kft. eladása miatt. Egy könyvvizsgáló jelentés szerint a mostani értékesítés a városnak jelentős kárt okozott, mert a 80 százalékban önkormányzati tulajdonú cég magánkézbe adásával a szocialista polgármester jelentős kárt okozott a városnak.

Az Aquapolis megépítésére 2007-ben hozta létre a Ligetfürdő Kft.-t az önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. A városnak 80 százalékos tulajdonrésze volt a cégben. A város a Ligetfürdő területét adta a vállalkozáshoz 1 milliárd forint értékben. A befektető 6 milliárd forintból építette fel a létesítményt, amelynek fele uniós támogatás. A másik feléhez bankhitelt vett fel, és újabb 1 milliárdból berendezte a komplexumot. A fürdő 2010-ben nyílt meg, 6 év alatt közel 3 milliárd forint veszteséget termelt.

„Itt egy jelentős ingatlant vitt be a város, jelentős pénzek érkeztek, bankhitelek, uniós támogatások, és most 1,4 milliárdért egy 8 milliárdos beruházásnak a 80 százalékát a város átadta” – mondta el Német Ferenc, a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottság külsős tagja, aki feljelentést tett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.

„Az a szándék, hogy ezt a város szeretné majd valahová átjátszani, az az első lépéstől tetten érhető. Az, hogy egy többségi tulajdon, 80 százalékos tulajdonban a város lemond az ügyvezetőnek a delegálásáról, az önmagában egy súlyos gazdasági hiba. Nem lát bele a könyvekbe, nem látja, hogy pontosan hogyan működnek ott a számok, és elfogadja azt, hogy most nyereségesen, veszteségesen vagy hogy működik egy vállalkozás. A városnak a szempontjait teljesen figyelmen kívül hagyták, és az egész folyamat igazából aggályos” – fejtette ki Német.

Botka László nem kívánt nyilatkozni az ügyben. „Sietünk, erről a baromságról biztos, hogy nem” – fogalmazott.

Botka a közgyűlésen sem akart beszélni a fürdő eladásáról. „Az Aquapolis beruházás aminek kapcsán született egy feljelentés, és érdeklődnék ezzel kapcsolatban, hogy Ön szerint egyértelmű igennel, nemmel válaszoljon kérem, fennáll-e itt a vagyonvesztés esete?” – tette fel a kérdést Tóth Péter, a Jobbik képviselője, hiába.

A fürdő eladására senki nem jelentkezett, mert ha másik befektető vette volna meg, annak 8 milliárd forintba került volna. Ki kellett volna fizetnie az 1,7 milliárd forintos minimumvételárat, a tagi kölcsönt, valamint át kellett volna vállalnia a bankkölcsönt. A Hunguest viszont a maga 20 százalékos tulajdonrészével 1,4 milliárdért megvehette az önkormányzati céget.

„Úgy gondolom, hogy ez az üzlet semmiképpen hátrányos az önkormányzat számára” – nyilatkozta Szentgyörgyi Pál alpolgármester.

A befolyt pénzből az önkormányzat egy fedett uszoda építését tervezi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!