2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Feljelentést tett a Jobbik a CÖF-nek adott félmilliárdos támogatás miatt

2017. május 19., péntek 17:50, frissítve: péntek 17:53

Hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Jobbik az MVM CÖF-nek adott félmilliárdos támogatása miatt. A párt képviselője, Szávay István hozzátette, közérdekűadat-igénylést nyújtott be az MVM és a CÖF pénzügyi támogatásaival kapcsolatban.

„Én ezt el tudom fogadni, hogy fáj, ők a többszörösét vagy hatványozott pénzből gazdálkodnak, és ehhez képest, hát, apróságokat, idézőjelben, találnak. Az apróság természetesen a 22 milliárdhoz képest értendő” – a Fidesz fórumán próbálta bagatellizálni a CÖF szóvivője azt a több mint 500 millió forintos támogatását, amelyet a Magyar Villamos Művektől kaptak. Az állami cég korábban azt közölte, hogy nem közpénzből tömték ki a kormányközeli szervezetet. A kancelláriaminiszter csütörtökön ezt cáfolta.

„Az MVM felé, amennyiben kapott támogatást beszámolással tartozik, és az MVM-től ez egy kikérhető dolog, hiszen az MVM által előállított pénz az állami vállalat lévén az adófizetők pénze, ebből a pénzből az MVM jó néhány támogatást biztosít az ország különböző pontján szervezeteknek, kulturális egyesületeknek, civil szervezeteknek, sportra példának okáért. Az MVM nyilván ezt mindig a nyilvánosság elé vagy a közvélemény elé tárja, hogy ez mire ment és mennyire” – mondta Lázár János.

A Jobbik ki is kéri az elszámolást az MVM-től, valamint büntetőfeljelentést tesznek, hűtlen kezelés gyanúja miatt. A párt országgyűlési képviselője, Szávay István emellett a minisztériumokat is megkérdezi: támogatták-e a Fidesz politikai ellenfeleit lejárató szervezetet.

„Szeretném megtudni, egészen bizonyos vagyok benne ugyanis, hogy ilyen források a CÖF-höz, illetve a CÖKA-hoz csorogtak. Ezt követően a CÖF ki is adott egy sajtóközleményt, amelyben a Jobbikot, illetve személyemet támadta, és leszögezték azt, hogy 2016-ig semmilyen állami vállalattól támogatást nem kaptak. Rögtön másnap kiderült, hogy hazudtak” – így Jobbik országgyűlési képviselője, Szávay István.

Az Emmi parlamenti államtitkárát pénteken felkészületlenül érte a kérdés, de ígéretet tette arra: ha a Hír TV-nek nem is, a jobbikos képviselőnek határidőre válaszolnak.

– Több kérdést föltett már, mindegyik eddigi kérdését megválaszoltuk, kimerítően megválaszoltuk. Ezt az újabb kérdését is határidőn belül kimerítően meg fogjuk válaszolni.
– És államtitkár úr nekem megválaszolja a kérdésemet. Az Ön tudomása szerint támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézménye vagy a minisztérium felügyelete alá tartozó állami cég a CÖF-öt vagy a CÖKA-t?
– Azt, hogy erre felelős választ lehessen adni, meg kell kérdezni a minisztérium minden háttérintézményét, meg kell kérdezni a minisztérium joggyakorlása alá tartozó szervezeteket, és utána lehet erre egy megalapozott választ adni

parlamenti államtitkár, Emmi

Korábban az MSZP is feljelentést tett az MVM-támogatás miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!