2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Feljelentést tesz az MSZP magánnyugdíjügyben

Hír TV

2018. január 10., szerda 16:48, frissítve: szerda 18:24

A kormány ugyanis 2010 óta ígéri, hogy biztosítja a volt magánpénztári tagoknak az egyéni számlavezetést, de ez azóta sem történt meg. A jegybank elszámolásában hiába szerepel a 3000 milliárd forintos tartozás, Matolcsy György szerint ez csak formalitás.

„Bízzanak a kormányban, bízzanak a parlament döntésében” – így vezette fel a magánnyugdíjvagyon államosítását Orbán Viktor még 2010-ben. Egyúttal biztosította az embereket, ha átlépnek az állami rendszerbe, megtakarításaikat újonnan létrehozott egyéni számlákra fogják átmenteni.

„Aki visszalép a magánnyugdíjrendszerből az állami nyugdíjrendszerbe, annak továbbra is lesz egyéni számlája. De a számlavezetés csak az állami rendszerben jelent garanciát, a magánnyugdíjrendszerben nem. Az állami rendszerben azonban az egyéni számlavezetés biztonságot jelent és egyúttal a befizetések nyomon követését is lehetővé teszi” – ígérte 2010-ben a miniszterelnök.

A pénzüket féltő kritikusoknak, mára úgy tűnik, igazuk lett. 2015-ben már Lázár János is nyíltan elismerte: a nyugdíjpénztári átlépéseket hamis érvekkel igyekezett elfogadtatni a kormány.

„A magánnyugdíjpénztári rendszerben vagy rendszerből követelt egyéni számla azért nem értelmes, mert a társadalombiztosítási ellátási rendszerben ott a nyugdíj megállapításának feltételi korlátlanul megvannak az ott vezetett számlarendszer segítségével” – fogalmazott akkor Lázár János.

A beígért egyéni számlákat így azóta sem hozták létre. A kötelező magánnyugdíjpénztári megtakarításokból szerzett 3000 milliárdot, pedig az államadósság csökkentésére költötték.

Az MSZP szerint megtévesztették az embereket, amikor olyasmit ígértek nekik, amiről maguk is tudták, hogy jogilag értelmetlen. Az ellenzéki párt ezért közfeladati helyzettel visszaélés, hivatali visszaélés, csalás és hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz.

„Az emberek nem láthatják, hogy a magánnyugdíjpénztáraikba történő befizetéseik összegei, hasznai és hozamai hogyan és miképpen épülnek be az állami nyugdíjkasszán keresztül a majdani nyugdíjaik megállapításába” – jelentette ki Gúr Nándor, a szocialisták országgyűlési képviselője.

A Hír TV-nek nyilatkozó nyugdíjszakértő szerint sehogy. Az MNB elszámolásaiban máig tartozásként feltüntetett 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyon ugyanis csak statisztika és nem tényleges hátralék. Ezt Matolcsy György is beismerte a napokban egy írásbeli kérdésre adott válaszában.

„Nincs tényleges pénz, azaz MNB könyveléstechnikai megjelenítés, az arról szól, hogy valahogy meg kell jeleníteni ezt a bevételt. Ugye sokan mondják, hogy de ígértek egyéni számlát, hát ha valami, akkor az volt a legnagyobb parasztvakítás, az egyéni számlának ott van értelme, ahol tényleges pénz van, de hát itt mit írjanak jóvá az egyéni számlán? Amit elköltöttek? De hát, amit itt belebegtettek, egyéni számlát az nettó szakmai csacsiság, merem mondani: baromság volt” – mondta el Barát Gábor nyugdíjszakértő.

Elemzők szerint azzal, hogy a magánnyugdíjpénztárak megtakarításait visszanyomták a központi kasszába, évekre visszavetették a bizalmat az öngondoskodás minden formája iránt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!